Foto: Shutterstock

Pandemija je donela najveći pritisak pacijenata na zdravstveni sistem, nedostatak pojedinih lekara specijalista, ali i medicinskog osoblja uopšte. Zbog prirode virusa, najviše se osetio nedostatak anesteziologa, javlja Radio-televizija Srbije.

Prodekan na Medicinskom fakultetu u Beogradu doktor Arsen Ristić kazao je za RTS da su mladi lekari više zainteresovani za neku vrstu specijalizacije u kojoj mogu da intergrišu klinički posao i interventne ili hirurške grane, dok je anesteziologija težak posao koji često nije dovoljno prepoznat.

Ako niste hitan slučaj, teško da ćete ovih dana doći na red za planiranu operaciju. Veliki broj medicinskog osoblja je angažovan u kovid zonama, a posebno anesteziolozi. Do sada neophodni u operacionoj sali, intenzivnoj nezi, a od prošle godine i u blizini najteže obolelih od kovida.

Predrag Stevanović, profesor Medicinskog fakulteta, kaže da za 35 godina staža nikada ovoliko nije radio. Iscrpljen je i fizički, i mentalno.

„Moram da kažem da su jedako opterećeni svi, ali bih morao da izdvojim anesteziologe koji rade sa najteže obolelim pacijentima. Po nekim standardima na dva do pet pacijenata ide jedan anesteziolog, a sada recimo u ‘Dragiši Mišović’ na 10 pacijenata ide jedan anesteziolog, a u kovid bolnicama na 35 pacijenata što je nedovoljno“, rekao je Stevanović.

U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno su nezaposlena 552 lekara, a među njima pet anesteziologa.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 03.11.2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare