Klinički centar Kragujevac Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronom u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru ‘‘stagnira‘‘, pa je to bio razlog da odlazeći vršilac dužnosti direktora te ustanove, Predrag Sazdanović, ukine naredbe o zabrani operacija i korišćenju godišnjih odmora, koje su nedavno izazvale veliku polemiku u javnosti i bes građana. Nove naredbe, danas stupaju na snagu, a direktor koji ih je doneo, uskoro postaje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Ono što u Univerzitetskom kliničkom centru nije moglo prošle nedelje, sada može. Odnosno, preumorno medicinsko osoblje od danas može da uzme neki dan zasluženog odmora, a pacijenti sa malignim oboljenjima koji su su čekali operaciju, sada će konačno moći da se „reše“ svog tumora.

Naredbe o zabrani operacija i koriščenju godišnjih odmora, doneo je i potpisao Predrag Sazdanović, a čini se da pred odlazak sa rukovodećeg mesta, zaposlenima i pacijentima želi da ostavi ustanovu koja nesmetano može da funkcioniše.

Sklon donošenju naredbi, ovoga puta napisao je dve koje potiru prethodne, a u kojima je kao ‘‘opravdanje‘‘ za rigorozne mere navodio alarmantnu situaciju u ustanovi.

U tekstu novog naređenja, Sazdanović sada kaže da je situacja bolja, te da broj hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronavirusom ‘‘stagnira‘‘.

Govoreći u brojevima, u trenutku donošenja naredbe o zabrani operativnog programa 23. septembra, u UKC-u bilo je hospitalizovano 280 pacijenata, a prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, na bolničkom lečenju sada su 252 osobe.

Broj hospitalizovanih tokom prethodnih dana, uglavnom je varirao oko ‘‘kritične‘‘ brojke zbog koje je i uvedena zabrana operacija, pa se sada nameće i logično pitanje, koliko je takva odluka bila zaista i opravdana.

U Kragujevcu su se zbog te naredbe, u proteklih 12 dana, koliko je trajala, radile samo hitne operacije, dok su svi ostali, uključujući i obolele od karcinoma, stavljeni ‘‘na čekanje‘‘. Zaposlenima je, takođe odlukom vd direktora, punih 36 dana bilo zabranjeno korišćenje godišnjih odmora, a oni koji su se u trenutku donošenja tog dokumenta zatekli na letovanju ili odmoru, morali su sve da prekinu i vrate se na posao.

‘‘Strogi‘‘ direktor unapređen u državnog sekretara

Sazdanovićevo ‘‘disciplinovanje‘‘ zaposlenih i uskraćivanje operacija pacijentima, u kragujevačkoj javnosti izazvalo je brojne osude, a građani su u nemalom broju, u komentarima na društvenim mrežama zahtevali sankcionisanje takvog ponašanja.

Međutim, umesto očekivane ‘‘kazne‘‘, Sazdanović je ‘‘unapređen‘‘, te će uskoro sesti u fotelju državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

Neočekivane kadrovske promene u vrhu kragujevačkog UKC-a, dogodile su se krajem prošle nedelje, a kasnije je i sam Predrag Sazdanović, koji je na funkciji vd direktora proveo punih šest godina, agenciji Tanjug potvrdio ‘‘da će na predlog ministra Zlatibora Lončara, biti imenovan za državnog sekretara‘‘.

Izgleda, da novi državni sekretar, nije želeo da ga se u UKC-u sećaju po strogim naredbama, te je pre odlaska na novu funkciju, odlučio da ih ukine.

Iako je potvrdio da prelazi na novu funkciju, Sazdanović je i dalje formalno vd direktor UKC-a, sve dok se odluka Vlade Srbije o imenovanju ne objavi u Službenom glasniku, pa je tako potpisao i naredbe kojima se ukidaju prethodne.

Umesto Sazdanovića, za novog vd direktora UKC-a, biće imenovan Prof.dr Slobodan Milisavljević, njegov dosadanji zamenik.

Dr Milisavljević je inače koordinator Ministarstva zdravlja za pandemiju, a predvodio je ekipu zdravstvenih radnika iz Kragujevca, koji su u jeku pandemije u Novom Pazaru pomogli tamošnjem zdravstvenom sistemu. Zbog tih zalaganja, dr Milisavljević je ukazom predsednika Republike Srbije odlikovan zlatnom medaljom, a dobitnik je i nagrade grada Novog Pazara za doprinos u suzbijanju epidemije.

Slobodan Milisavljević je dugogodišnji grudni hirurg u UKC-u i profesor na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar