Foto: Shutterstock

Direktor Udruženja drumskog saobraćaja "Srbija-transport“ Goran Aleksić kazao je da Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača, odnosno 20 odsto potrebnih profesionalnih vozača autobusa.

Aleksić, koji je član Izvršnog odbora Unije poslodavaca, naveo je da su to podaci Agencije za bezbednost saobraćaja, te je ukazao i da su kriterijumi za zapošljavanje sniženi.

„Prosečna starost (vozača) je preko 55 godina. Kriterijumi za zapošljavanje su veoma spušteni, a to doprinosi snižavanju kvaliteta usluge i urušavanju bezbednosti u saobraćaju“, kazao je on za RTS.

Novi Zakon o saobraćaju snižava starosnu granicu za profesionalne vozače – u autobus će moći sa 21 godinom. Aleksić ističe da je takvo rešenje u potpunosti usaglašeno sa direktivom Evropske unije 2003/59 i da se u Srbiji već godinama unazad sprovodi izuzetno kvalitetna obuka za profesionalne vozače.

PROČITAJTE JOŠ

„Smatram da će mladi i obrazovani ljudi biti daleko poželjniji poslodavcima u drumskom transportu, posebno sada u uslovima digitalizacije i novih tehnoloških rešenja koja se primenjuju u transportu“, napominje Aleksić.

Ističe da je zarada profesionalnih vozača u Srbiji veoma visoka u odnosu na druga zanimanja.

„Profesionalni vozači su potrebni ne samo transportu, nego i korisnicima usluga i privredi. U tom smislu, verujem da će Vlada Republike Srbije prepoznati obuku vozača kao važan deo obrazovnog sistema koji je potreban privredi i obezbediti određena sredstva za subvencionisanje obuke mladih ljudi“, naglašava Aleksić.

BONUS VIDEO Vozači GSP-a nezadovoljni kolektivnim ugovorom: Dobijaju tоpli obrok od 350 umesto 500 dinara 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar