Srbijavode: Nema opasnosti od izlivanja reka, stagnira vodostaj na Mlavi

Društvo 19. jul. 202116:21 > 16:25
Podeli:
Petrovac na Mlavi/RTS print screen

Javno preduzeće "Srbijavode" navelo je danas da za sada nema bojazni od izlivanja većih reka u Srbiji.

Na osnovu hidrološkog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), da se usled obimnih padavina očekuje porast na vodostajima manjih bujičnih vodotokova, vodostaji na slivovima Jadra, Kolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka trenutno se nalaze u stagnaciji ili manjem opadanju.

Službe JVP „Srbijavode“ i nadležna vodoprivredna preduzeća su na terenu, prate stanje i u kontaktu su sa Štabovima lokalnih samouprava kako bi preduzeli sve neophodne aktivnosti u cilju sprečavanja plavljenja područja i nastanka oštećenja zaštitnih vodnih objekata.

„Ukoliko se ostvare prognozirane padavine, ne očekuju se veće promene vodostaja“, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Tokom prethodnih dana, kada je usled nepogoda sa jakim pljuskovima pala iznadprosečna količina padavina vodotoci prvog reda primili su velike količine vode i na regulisanim zaštitnim objektima nije došlo do obrušavanja i izlivanja reka.

„Službe ‘Srbijavoda’ i nadležna vodoprivredna preduzeća su na terenu, prate stanje i u kontaktu su sa lokalnim štabovima za vanredne situacije. Od 16. jula uvedeno je dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, koje prati situaciju na svim vodotokovima,“ rečeno je agenciji Beta u „Srbijavodama“.

Naveli su da je povećan vodostaj na velikim rekama, Dunavu, Savi i Velikoj Moravi, ali da ne preti izlivanje vode iz rečnih korita i da nema bojaznosti za ljudske živote.

„Sistem je zbog velikih ulaganja mnogo spremniji nego 2014. godine. Neki od primera tih ulaganja su rekonstrukcija brane Busur i grad Valjevo,“ kazali su u „Srbijavodama“.

Bonus video – Kiša na Novom Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar