Foto: Vladislav Mitić

U situaciji u kojoj se Srbija danas nalazi, slika sa otvaranja Sajma vina neodoljivo budi asocijaciju na roman Clochmerle iz 1934. godine u kome se političari bave pitanjem gde će biti postavljen javni toalet, komentariše za Danas Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji.

Prvi Međunarodni sajam vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 4. septembra.

Iz tri države „Otvorenog Balkana“, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, najviši državni zvaničnici su otvorili otvorili ovu manifestaciju – Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, a prisustvovao je i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

„Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i napravili zajedno“, poručio je Vučić i ponovo pozvao zemlje sa Zapadnog Balkana da postanu deo “Otvorenog Balkana”.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je “Otvoreni Balkan“ projekat mira i jedinstva u miru za budućnost.

„Da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti, već da postane mesto budućnosti za mlade u regionu“, rekao je Rama u Beogradu. Dodao je se nada da će mladi u ove tri države voleti taj put više od zatvorenih koloseka iz prošlosti.

Srbijanka Turajlić kaže da umesto što se premijerka Ana Brnabić na ovoj manifestaciji smeši iz prvog reda bilo bi bolje da se ozbiljno pozabavi pitanjem šta radi tužilaštvo u zemlji koju vodi kada još uvek nije podignuta optužnica protiv episkopa Nikanora koji otvoreno poziva na ubistvo.

„Što se tiče predsednika, on je makar sa razlogom zadovoljan, jer valjda nikome neće pasti na pamet da ga ‘sad kad pričamo o vinu’, pita za Evroprajd, Kosovo, Ukrajinu, najavljene nestašice struje i nenajavljena poskupljenja koja vidimo svakog dana. Šta tačno rade ostale zvanice iz prvog reda, teško je reči. Moguće da im kod kuće sve cveta pa je red da se to zalije vinom, a možda i oni, poput naših rukovodilaca, žele da prikriju sve goruće probleme na koje nemaju odgovor. Jednom rečju bilo bi veoma smešno, baš kao i u pomenutoj knjizi, da nije tragično i apsolutno besramno“, zaključuje Turajlić.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić dočekala Edija Ramu na beogradskom aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar