duga; munja; grom; oluja
Foto: EPA/Javier Echezarreta

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas upozorenje zbog predstojećih tropskih vrućina, a na snazi će u pojedinim delovima Srbije biti i crveni meteoalarm.

U Srbiji će od utorka do četvrtka biti sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni. Samo se u četvrtak na severu Srbije očekuje promenljivo oblačno sa temperaturom od 32 do 34 stepena.

Sa druge strane, RHMZ-a je obajvio i upozorenje za danas – tako se u naredna dva sata na jugu i jugozapadu naše zemlje očekuje lokalna pojava kiše sa grmljavinom.

RHMZ u svom upozorenju na tropske vrućine navodi da se tako Beogradu sutra i u sredu očekuje sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 36 do 38 stepeni.

Sutra će na snazi biti crveni meteoalarm u centralnim delovima Srbije, dok će narandžasti biti u ostatku zemlje, upozorava RHMZ.

Prognoza za 13. jul Foto:meteoalarm.rs

U sredu će crveni meteoalarm biti u Beogradu, Šumadiji, južnim predelima Srbije, dok će na istoku i severu zemlje biti narandžasti.

Prognoza za 14. jul Foto:meteoalarm.rs

Inače, crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Inače, RHMZ je najavio da će u našoj zemlji sutra i u sredu biti sunčano i veoma toplo. Vetar će biti slab i umeren, a u južnom Banatu i donjem Podunavlju povremeno jak. Minimalna temperatura od 18 do 24, a najviša dnevna od 35 do 38 stepeni.

Veoma toplo vreme nas očekuje do četvrtka, nakon čega nam dolazi promenljivo oblačno i svežije vreme sa češćom pojavom pljuskova i grmljavinom. Od petka temperatura u granicama proseka od 25 do 29 stepeni.

Bonus video – Najveće prirodne katastrofe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar