Branislav Tiodorović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da će Srbija uvesti obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, navodeći da od dva osto do šest odsto dece koja dobiju tu bolest mogu imati i komplikacije.

Tiodorović je kazao da je ta odluka po ugledu na razvijene države, a da je početak imunizacije dece planiran na jesen.

„U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela“, naveo je epidemiolog.

Iz Instituta „Batut“ su rekli da je jedna od novih kategorija deca šestog razreda osnovne škole, koja do sada nisu preležala tu bolest.

„Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorodjenčadi. Cilj je da se od ove bi zaštite sva osetljiva deca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se sprečilo da do zaražavanja dodje tokom trudnoće i nakon porodjaja“, naveli su iz „Batuta“.

Oni su podsetili da je ta izmena na snazi od januara 2021.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar