vremenska prognoza
Kiša Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da nas za vikend očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguće su i nepogode.

Za dane vikenda i u ponedeljak vreme u Srbiji biće promenljivo oblačno sa čestom pojavom kiše koja će biti praćena grmljavinom. RHMZ upozorava da će negde biti nepogoda sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.

Meteorolog Đorđe Đurić je na svom Fejsbuku ranije naveo da će tokom vikenda i početkom sledeće nedelje na Srbiju i region uticati jak visinski ciklon, koji će se sa Alpa kretati ka centralnom Mediteranu i Jadranu, a zatim u nedelju i ponedeljak i ka južnom delu Balkanskog poluostrva i Grčkoj, a produžiće se iznad celog dela ove Evrope širom Srbije.

„Ovaj ciklon će do utorka doneti Srbiji i našem regionu, kao i Italiji, Grčkoj i Albaniji, česti pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova za grmljavinu sa gradom, olujni vetar i jake pljuskove. Očekuje se da će pojedine lokacije imati veoma jake padavine, dok će na pojedinim lokacijama i dalje biti manjih padavina, posebno istok i severoistok Srbije, što će pogoršati sušu“, naveo je Đurić i dodao:

„U poslednjih mesec dana zabeležena je ogromna količina padavina u mnogim delovima Srbije, a bilo je i mestimično sa ekstremnim padavinama u kratkom vremenskom periodu, tako da je u Požegi prošle nedelje preko 90 mm kiše po kvadratnom metru… U mnogim delovima Srbije i Beograda u poslednjih mesec dana palo je oko 10 mm kiše po kvadratnom metru.“

Ciklon će narednih dana posebno doneti ekstremne padavine na zapadni deo Balkana, pa se u, kako navodi Đurić, delovima Bosne očekuje lokalno preko 120 mm kiše po kvadratnom metru, pa će biti velika opasnost od teške poplave.

„Narednih dana na otvorenom je i velika opasnost, zbog opasnosti od grmljavine. U saobraćaju će biti neophodan i opsežan oprez, a u slučaju jake grmljavine potrebno je zaustaviti vozilo i bezbedno se kretati sa strane, jer je velika opasnost na putevima od mogućih polomljenih stabala ili saobraćajnih znakova, ali i veoma smanjena vidljivost zbog jakih padavina…“, rekao je Đurić i dodao:

„Toplotni talas je već iza nas. Naredna 10 dana možemo da se odmorimo od vrućine i veoma visoke temperature i temperature uglavnom će biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine i sredinu leta.“

Bonus video – Najveće prirodne katastrofe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar