Ujedinjene nacije
Foto: Manuel Elias / Xinhua News / Profimedia

Srbija je u ovogodišnjem globalnom izveštaju UN o razvoju elektronskih usluga svrstana u grupu zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave u svetu, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Navodi se da je po rezultatima izveštaja za 2022. godinu, Srbija medju 10 zemalja u svetu koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave i da je po razvoju elektronskih usluga ispred 16 članica EU, poput Hrvatske, Madjarske, Bugarske, Rumunije, Češke i Slovačke.

„Indeks razvoja elektronske uprave (eGovernment Development Index – EGDI) Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao ‘veoma visok’. Pozicija Srbije je unapredjena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je osmi najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu“, piše u saopštenju.

Pročitajte još:

Dodaje se da je po vrednosti indeksa elektronskih usluga Srbija na 26. mestu u svetu, i to ispred zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i 16 članica Evropske unije, medju kojima su Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska i Grčka.

„Indeks eParticipacije pozicionira Srbiju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i gradjana“, naveli su iz Vlade Srbije.

Jedinstveni globalni izveštaj Ujedinjenih nacija – United Nations eGovernment Development Survey 2022, sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice UN.

BONUS VIDEO Marija Jovičić: Zbog čega je važna digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar