Foto: Google.maps

Republika Srbija kupila je novi "dom" za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama - u gradskoj kući na Marej Hilu, a koja je ranije bila dom Kluba kolekcionara, raja za ljubitelje markica, piše Njujork post.

Srbija je kupila ovu petospratnu rezidenciju s početka 20. veka za 7,9 miliona dolara, prema gradskoj imovinskoj evidenciji podnetoj u utorak.

Rezidencija u „Džordžijanskom stilu“, poznata kao Kuća Tomasa i Fani Klark, bila je u vlasništvu Kluba kolekcionara od 1937. godine.

Ova kupovina u Njujorku dolazi nakon prodaje vile koja je bila u vlasništvu nekadašnje Jugoslavije a koja je prodata za 50 miliona dolara krajem septembra prošle godine.

Ta šestospratna vila na adresi na Petoj aveniji 854, imala je prozore otporne na metke i špijunsku opremu iz doba Hladnog rata. Tu se navodno skrivao Tito nakon pokušaja atentata 1963. godine — i bio je u vlasništvu bivše Jugoslavije do izbijanja rata 1992. godine.

Nije mogla da bude data na prodaju dok sve države naslednice bivše zemlje – Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija – nisu pristale na uslove prodaje.

Tristan Harper iz kuće „Daglas Eliman“ zastupao je države naslednice u toj transakciji. Takođe je predstavljao Srbiju u kupovini nove rezidencije u 35. Istočnoj ulici na broju 22.

Njujork post piše da Srbija pregovara o kupovini još jedne zgrade. U međuvremenu, zvaničnici srpske vlade su se, pišu, uselili u novu zgradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je tamo sastancima tokom Skupštine Ujedinjenih nacija u septembru, rekli su izvori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar