Foto:Promo/Galerija Matice srpske

U Кulturnom centru Srbije u Parizu sinoć je svečano otvorena izložba Galerije Matice srpske pod nazivom “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Кešeljević i Mark Barbeza”.

Izložba je nastala na osnovu naučne studije “Olga Кešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza”, autorke prof. dr Dijane Metlić, koju je objavila Galerija Matice srpske 2020. godine. Prateći i rekonstruišući živote ovih intelektualaca, njihovu delatnost, umetničku zbirku, knjige koje su objavljivali, dostupnu epistolarnu građu i fotografije iz porodičnih albuma, autorka je ovom studijom i izložbom objedinila ličnu istoriju i umetnost, pojedinca i evropske umetničke tokove i dala znatan doprinos proučavanju kulturnih spona između Francuske i Srbije.

Foto:Promo/Galerija Matice srpske

U pitanju je priča o životu. O nepresušnoj ljubavi prema književnosti i slikarstvu. O jednoj (ne)običnoj vezi i želji da se prevaziđe zaborav. Priča o dvoje ljudi, njihovim sudbinama, međusobnim odnosima, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom poslužili su kao osnovni narativ izložbe.

Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. Prevladati zaborav stvaralaštvom i ulaganjem u umetnost, kako su to činili Olga Кešeljević i Mark Barbeza negujući srpsko-francuske umetničke veze, jedan je od mogućih načina da se pojedinac suprotstavi besmislu svakodnevice.

Postavka obuhvata 95 eksponata – među kojima su najzastupljeniji radovi Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Кešeljević. Pored bogatog slikarskog opusa pariskoj publici prvi put umetnica će biti predstavljena i kao ilustratorka i grafička dizajnerka. Izložbu čine i dela drugih srpskih modernista poput Ivana Tabaković, Bogdana Šuput i Peđe Milosavljevića, kao i bogat dokumentarni materijal – pisma Olge Кešeljević i Marka Barbezaa, kao i knjige iz Barbezaove izdavačke kuće L’Arbalète. Osim dela iz galerijske kolekcije, izložbu dopunjuju dela i građa iz Narodne biblioteke Srbije, Arhiva SANU, Galerije SANU i privatnih kolekcija.

Foto:Promo/Galerija Matice srpske

Prisutnima su se obratili Natali Beljanski, direktorka Кulturnog centra Srbije, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Dijana Metlić, autorka izložbe i Кristof Кešeljević i Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske.

Bonus video: Veliki Uroš Predić

Komentari

Svi komentari (0)