Srebrenica
Srebrenica Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Vojvođanske nevladine organizacije upozorile su danas, uoči 27. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, da Srbija nikada nije odala dužnu počast za nevine žrtve stravičnog zlodela koje je počinjeno u njeno ime.

One su u zajedničkom saopštenju upozorile da „godine prolaze, a da je sramota sve veća“, zbog uloge Srbije u ovom zločinu i činjenice da „postoji višedecenijska jasna tendencija da se on pokušava, uprkos bezbrojnim sudski utvrđenim činjenicama, minimizirati, relativizovati, osporiti ili jednostavno zaboraviti“.

„Mnogo je puta rečeno, ali vredi ponoviti: zahvaljujući činjenici da se nikada kao država i građani nismo suočili sa zločinima i zločinačkom politikom ’90-tih, nego smo ih naprotiv rehabilitovali, živimo u politički i moralno opustošenom društvu, koje polako ali sigurno gubi svaku nadu u dostojanstvenu budućnost“, navodi se u saopštenju.

One su sa žaljenjem konstatovale da Srbijom danas vladaju, „i to bezgranično“, političari i politike koje su građane Srbije ’90-tih „zasluženo stavili na stub srama“.

„Sadašnju vlast podržavaju, lukrativno, i mnogi od onih koji su’90-tih bili protiv (Slobodana) Miloševića i njegove politike, čak i oni koji su nekada znali dići glas protiv jezivog rata i ratnih zločina“, stoji u saopštenju.

Organizacije su ipak izrazile veru da će doći trenutak kada će Srbija odati dužnu počast srebreničkim i drugim žrtvama.

„Doći će da dan kada će Srbija 11. juli uvrstiti u kalendar kao datum kada se simbolično odriče’90-tih i određuje prema politici koja je kao očekivano ishodište imala genocid“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Građanska akcija Pančevo.

BONUS VIDEO – Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare