Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Skandalozan grafit posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je nedavno osvanuo na zidu Prve beogradske gimnazije danas je prekrečen.

„Gimnazija Ratko Mladić“ – bilo je ispisano na zidu ove beogradske škole, grafit kojim se veliča čovek pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom za genocid.

Inače, ovo nije jedini sramotan grafit na tom mestu, već su „nepoznati počinioci“ ispisali i „Kafa, slatko, Mladić Ratko“ i „Naš je bratko Mladić Ratko“.

Iako nije poznato ko je napravio pomenuti grafit, nameće se da je to samo deo kampanje grupa koje se predstavljaju kao „patriote“, a koje poslednjih dana na ovaj način opet uništavaju fasade širom Beograda.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Nedavno je ime osobe za koju se vezuju užasi rata na prostoru Bosne i Hercegovine, osvanulo i na ulazu SANU-a u samom centru Beograda.

*

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

*

Ovo divljanje ekstremističkih desničarskih grupa koji masovno uništavaju beogradske fasade, ne samo da slave ratne zločince, već i uništavaju imovinu stanara koji su primorani da iz svog džepa plate bahatost i bezborazluk ovih, slobodno možemo reći, vandalskih grupa.

Desničarsko divljanje dobilo je zalet nakon cele sage oko murala Ratka Mladića u Njegoševoj na Vračaru, a već više nedelja traje pravi rat između ovih „ljubitelja murala“ i aktivista i građana koji se suprostavljaju veličanju ratnih zločinaca.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sredinom prošle godine pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Osim Ratka Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Jedini zločin koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid jeste upravo ovaj u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi.

Bonus video – Rasprava prolaznika i branilaca murala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare