Foto: Shutterstock

Srbija je uz pomoć i podršku Evropske unije (EU) i u partnerstvu sa Nacionalnim centrom za krv Litvanije i Nacionalnim biroom za transplantaciju ove zemlje uspešno završila tvining projekat "Podrška u jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti supstanci ljudskog porekla".

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek objasnio je da ova oblast obuhvata transplantacije, doniranje organa, krvi, tkiva i ćelija, kao i doniranje reproduktivnog materijala.

On je dodao da je zato izuzetno značajno da ta oblast bude uređena kako bi Srbija mogla uspešno i efikasno da primenjuje direktive koje je utvrdila Evropska komisija (EK).

„Primarni cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta i nadležnosti osnovnih institucija koje rade u oblasti supstanci ljudskog porekla sa naglaskom na unapređenju nadzornih i inspekcijskih mehanizama“, rekao je Đerlek.

Mirsad Đerlek Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On je dodao da je i unapređenje upravljačkih, institucionalnih, administrativnih i tehničkih kapaciteta Ministarstva nadležnog za zdravstvo i Uprave za biomedicinu, takođe bio jedan od glavnih ciljeva ovog programa.

„Završetkom ovog programa Srbija će biti na mapi zemalja koje su takođe prihvatile i sprovele direktive EK, a to u praktičnom smislu znači i razmenu podataka, lakše pronalaženje organa ili donora za pacijente kojima je neophodna transplatacija, ali ne samo organa već i drugog materijala i njegovo adekvatno čuvanje“, istakao je Đerlek.

On je istakao da je i krv i transfuzija deo ove oblasti i apelovao na ljude da, ukoliko su u mogućnosti, daju krv, jer su rezerve krvi u Srbiji jako male i mogu da pokriju potrebe za najviše dan do dan i po.

Pročitajte još

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva čestitala je našoj zemlji na uspešno završenom tvining projektu i istakla koliki je značaj da se što više zemalja Evrope uključi u ovaj sistem, odnosno da uskladi zakonsku regulativu sa EU, sprovede reforme u medicinskim institucijama i počne da primenjuje direktive Evropske komisije.

Ona je istakla da je EU donirala 1,5 miliona evra za realizaciju ovog projekta, ali da su ulaganja i donacije EU za unapređenje zdravstvenog sistema Srbije, u procesu pristupanja Uniji, mnogo veće i da iznose oko 517 miliona evra.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE / DARIO KONSTANTINOVIĆ

Halačeva je dodala i da se nada da će uspešan završetak ovog projekta pomoći da građani Srbije budu zdraviji.

Zamenica ambasadora Litvanije u Mađarskoj Nigle Jorgita Jankauskiene, čija zemlja je bila partner Srbiji u sprovođenju ovog projekta je istakla da je on trajao 30 meseci.

Ona je zaključila da je Srbija sprovela sve predviđeno ovim projektom i da je stala u red zemalja koje sarađuju u oblasti supstanci ljudskog porekla.

BONUS VIDEO Katarina Bajec o prvoj uspešnoj transplantaciji oka: Ispisana je nova stranica u istoriji medicine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare