Foto: Tonda Tran / CNC / Profimedia; printscreenRTS

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je danas inovativnu terapiju antitelima za lečenje blagih do umerenih slučajeva kovida. Baš taj lek, koji je ranije primio Donald Tramp, uskoro treba da stigne u Srbiju, rekao je sinoć za RTS Aleksandar Vučić.

Uslovi da kovid pacijenti prime ovaj lek je da imaju više od 12 godina i imaju najmanje 40 kilograma, a koji su u rizičnoj grupi da razviju teži oblik kovida i da zbog toga budu hospitalizovani (gojazni, dijabetičari…). Ovaj okvir uključuje i one starije od 65 godina, kao i one koji imaju hronična oboljenja, saopštila je Američka uprava za hranu i lekove u svom obrazloženju za hitno odobrenje ovog leka.

Samo za lakše pacijente

I mada se bezbednost i efikasnost ovog novog leka i dalje ispituju, već se pokazalo da bamlanivimab smanjuje rizik od hospitalizacije kod pacijenata koji su u riziku da dobiju težak kovid, i to 28 dana posle terapije.

S druge strane, bamlanivimab nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog kovida ili su na kiseoniku zbog ove bolesti jer njima ne pomaže ili čak može da pogorša stanje.

Pročitajte još:

Ova nova terapija za kovid zasnovana je na proteinima stvorenim u laboratoriji koji podstiču imunosistem da se bori sa opasnim virusima. Specijalna antitela u leku bamlanivimab usmerena su na spajk protein virusa SARS-CoV-2, i imaju zadatak da blokiraju virus da uđe u našu ćeliju.

„Hitno odobrenje za ovaj lek koje je dala FDA pruža zdravstvenim radnicima još jednu mogućnost da se bore s kovidom. Nastavićemo da pratimo podatke o efikasnosti i bezbednosti ovog leka“, kazala je Patricija Kavaconi iz Američke uprave za hranu i lekove.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na RTS najavio da lek bamlanivimab stiže u našu zemlju ovih dana. Nabavljeno je 1.800 ampula ovog leka, a jedna košta 600 dolara, kazao je Vučić.

Preventiva za rizične grupe

O leku Bamlanivimab je nedavno govorio i doktor Nikola Ivica, gost jutarnjeg programa televizije Nova S „Probudi se“. On je istraživač na američkom univerzitetu u Masačusetsu i tvrdi da ovaj lek nekim pacijentima može da spasi život.

„U pitanju su antitela koja se vezuju za koronavirus i neutrališu ga u njegovom inficiranju“, objasnio je Ivica i istakao da ovaj lek nipošto nema isti efekat kao vakcina koja utiče na proizvodnju antiteta.

Precizirao je da je u pitanju lek koji se daje infuzijom i prima se šest grama antitela u periodu od tri sata. Lek se uzima u kliničkim uslovima i nije prilagođen za slobodnu upotrebu.

„Terapijski efekat je da se smanjuje nivo virusa, ali efikasnosti nema kada je nivo virusa u telu već previsok. Ovaj lek ne primaju pacijenti sa najtežom kliničkom slikom i na kiseoničkoj terepiju, za njih nema efekta. Lek bi trebalo da primaju grupe sa visokim rizikom – pacijenti sa dijabetesom, gojazni i starije osobe. Njima se daje pre nego što pokažu simptome bolesti da se ne bi razvila teža klinička slika“, objasnio je dr Nikola Ivica kako funkcioniše ovaj lek koji je svojevremeno primio i bivši američki predsednik Donald Tramp.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)