Na batajnički aerodrom stigao je u subotu ujutru prvi deo kineskog raketnog sistema, koji je Srbija poručila još 2019. godine. Iako pod velom tajni da je naoružanje stiglo, iz Kine je stigla zvanična potvrda čime je Srbija nastavila da gomila oružje za koje će u narednih nekoliko godina izdvojiti preko tri milijarde dolara. Samo za ovu investiciju, izdvojićemo minimum 200 miliona evra.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine potvrdio je da je iz ove zemlje stigla redovna vojna isporuka, koja nema nikakve veze sa trenutnom situacijom u svetu. Još u subotu su se pojavili navodi da je oprema stigla, ali niko iz državnog vrha Srbije nije ovo niti potvrdio, niti demantovao. Sa druge strane, Kinezi su nas rešili tih muka i potvrdili da Srbija nastavlja da se vojno oprema.

Urednik vazduhoplovnog portala  Tango six Petar Vojinović ističe za Nova.rs da se još uvek ne zna precizno da li smo kupili dve ili tri baterije novog naoružanja, ali da je nova investicija značajan doprinos vazdušnoj odbrani zemlje.

„Sistem se sastoji od desetina vozila, od kojih je osnovni činilac raketna baterija. Njih čine kamioni koji drže rakete, kao i odvojeno vozilo sa nišanskim radarom. Sa druge strane, ukoliko mu se doda i osmatrački radar, onda je to divizion. U ovom trenutku mi ne znamo precizno da li smo kupili dve ili baterije, što ćemo saznati u narednih nekoliko dana“, objašnjava Vojinović.

Komentarišući vrednost ove investicije, on ističe da je Tajland prvi kupio ovo naoružanje od Kine i jednu bateriju platio 65 miliona dolara, što znači da bi Srbija ovakav aranžman mogla da plati oko 200 miliona dolara.

„U pitanju je raketni sistem srednjeg dometa i on može da brani mnogo veću površinu nego dosadašnji raketni sistemi sovjetske proizvodnje. U pitanju je nov proizvod o kome se još uvek ne zna mnogo, ali se procenjuje da je njegov domet oko 100 km, što je znatno veće od onoga što mi imamo“, naglašava naš sagovornik i dodaje:

„Ono što mi u ovom trenutku imamo su Neve i Kubovi, čiji je domet između 20 i 30 km, s tim da se ova podaci mogu prepoloviti u ratnim uslovima. Međutim, čak i ako se prepolove, to može da pokrije veliku teritoriju zemlje. To će biti dobro raspoređeno, čime će vazdušni prostor biti jedan od najbolje branjenih u regionu“, zaključuje Vojinović.

Za naoružanje preko izdvajamo preko tri milijarde dolara

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić već je najavio da će Srbija kupiti 12 novih aviona tipa Rafal, koji koštaju između 1,8 i 2,5 milijardi dolara.

Pored toga najavljeno je i 12 polovnih Rafal aviona, koje su Hrvati platili nešto preko milijardu dolara. Ako na to dodamo raketni sistem od 200 miliona, to znači da će samo ove investicije koštati Srbiju preko tri milijardi dolara koje će biti otplaćivane godinama.

Šta smo sve nabavili u prethodne tri godine:

Lovačka eskradila Mig-29 (14 modernizovanih) iz Belorusije – donacija

Tenkovi T-72 iz Rusije (30 komada)

PVO sistem Pancir iz Rusije

Jurišni helikopteri iz Rusije

Borbeni helikopteri iz Nemačke

Protivoklopne rakete „Kornet“ iz Rusije

PVO kraćeg dometa Mistral iz Francuske

Osmatrački radari iz Francuske

Bonus video: Francuski „Rafali“ na srpskom nebu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare