Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Eksperimentalni Fajzer lek (Paxlovid) prolazi kroz treću fazu kliničkih ispitivanja, a u Srbiju neće stići pre nego što bude odobren od strane Evropske agencije za lekove, što će se možda desiti do Nove godine, jer je procedura ubrzana zbog pandemije koja se ne smiruje, kaže za “Novu” prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog. Srbija će biti među tri zemlje u svetu koje će prve koristiti ovaj antivirusni lek, pompezno je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali nije objasnio da medikament još nije odobren za korišćenje.

Naime, ministar zdravlja izjavio je 8. novembra da je potpisan ugovor sa predstavnicima američke kompanije Fajzer o distribuciji eksperimentalnog leka za lečenje koronavirusa u Srbiji.

„Niko ne može da zna kada bi Fajzer lek mogao doći u Srbiju, jer je potrebno da prethodno dobije odobrenje regulatornih tela, Evropske agencije za lekove, a potom i naše agencije. Nadam se da će procedure biti gotove do Nove godine, ali su ta predviđanja vrlo osetljiva. S obzirom da je ministar najavio lek u Srbiji, pretpostavljam da će stići u našu zemlju čim ga odobre“, kaže prof. dr Stojanović.

I kako u Srbiji „đavo nikad ne spava“, na društvenim mrežama, građani već mozgaju i pitaju da li je neko u naše ime pristao da budemo deo kliničkih ispitivanja i „koliko će nam platiti da pijemo taj eksperimentalni lek?“. Međutim, u pitanju je tretman koji je već pokazao rezultate, a građani Srbije neće biti deo nikakvog eksperimenta, samim tim što će „paxlovid“ biti u protokolu lečenja, tek pošto bude odobren od strane regulatornih tela.

– Građani moraju da shvate da su u vreme pandemije, procedure za odobravanje lekova ubrzane jer nemamo vremena za čekanje, ljudi umiru. Da je u pitanju bilo koja druga bolest, sačekali bismo i 2022. godinu, da prođu sva klinička ispitivanja. Međutim, za lekove protiv kovida19, se odobrenja pripremaju čim pokažu prve rezultate – objašnjava profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu.

Pre bilo kakve upotrebe novog leka, regulatorna tela moraju da daju svoj pečat. Ovaj lek davaće se obolelima u prvih nekoliko dana od pojave simptoma.

– Novi Fajzerov lek ‚paxlovid‘, davaće se u kombinaciji sa Ritonavirom, lekom koji je nekada bio u terapiji za HIV poztivne. Lek se daje u prvih nekoliko dana bolesti. To znači da je cilj njegove primene da ne dozvoli širenje i progres bolesti u organizmu, da spreči hospitalizaciju, pa tako poboljša uslove lečenja i ne-kovid pacijenata, jer će zdravstvene ustanove biti rasterećenije. Zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema, ne-kovid pacijenti mnogo trpe i žrtvuju se – kaže naš sagvornik.
Antrfile

Lek smanjuje rizik od smrti za 89 odsto

Fajzerov eksperimentalni lek Paxlovid, prema najnovijim rezultatima smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata, čije je zdravlje već ugroženo, za 89 odsto.
“Lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao. Kao rezultat toga-smanjuje se i smrtnost i hospitalizacija. Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija“, rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar