Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da pandemija koronavirusa ostavlja velike posledice na demografske podatke naše zemlje pokazuje i činjenica da je broj umrlih u odnosu na isti period prošle godine veći za 31,2 odsto, to barem pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U Srbiji je u periodu januar-maj 2021. godine, broj živorođenih iznosio 23.656. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 24.056, beleži se pad od 400 odnosno za 1,7 odsto.

Pročitajte i ovo

Republički zavod za statistiku je objavio da je broj umrlih u Srbiji u istom periodu iznosio 56.719 i, u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 43.244, beleži se rast od 13.475 ili za 31,2 odsto.

Podsetimo, epidemija koronavirusa u Srbiji vlada još od početka marta 2020. godine i do sada je prema zvaničnim podacima od posledica zaraze tim virusom umrlo 7.019 ljudi. Zvanično je prvi slučaj registrovan 6. marta, a samo deset dana kasnije u Srbiji je zbog virusa proglašeno i vanredno stanje koje je ukinuto početkom maja.

Foto:Screenshot/publikacije.stat.gov.rs

Velike korona brojke Srbija je beležila od kraja februara do aprila, kada su brojevi novozaraženih počeli postepeno da padaju iz dana u dan, tako se poslednjih dana ta brojka kreće oko 100 ili manje.

Najveći broj umrlih od korone tokom prvih 5 meseci ove godine najviše su zabeleženi tokom aprila kada se dnevni broj umrlih kretao od 25 do 42.

Inače, formirana je i komisija koja bi trebala da analizira sve smrtiu našoj zemlji od koronavirusa i utvrdi da li su zvanični podaci, koje su pojedini mediji i istraživači sporili, zaista tačni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar