Srbija, BiH i Crna Gora zajedno da uklone otpad na rekama

Društvo 25. jan. 202118:35 > 18:52
Podeli:
Foto: TANJUG/FOTO JVP SRBIJA VODE/BRANISA MATOVIC

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je na onlajn sastanaku sa predstavnicima ministarstava Bosne i Hercegovine i Crne Gore predložila da tri strane hitno formiraju radne grupe za rešavanje plutajućeg otpada na Limu i Drini, saopštilo je Ministarstvo.

Irena Vujović je predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, a dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, ona je zatražila od nadležnih da svako u svom resoru već u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se na tehničkom nivou pristupilo problemu i mapirale divlje deponije.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović predložio je formiranje komisije za razmatranje problema u cilju definisanja dalje saradnje.

Državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Mrdak dodao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali i poručio da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom za regulisanje ovog problema tri države apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

Regionalna saradnja je imperativ, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i istakao da je važno što postoji politička odluka da se ovaj problem rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su ostale mrtvo slovo na papiru.

Učesnici sastanka su se složili da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine, kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama.

Irena Vujović je navela da je u toku uklanjanje više od 7.500 kubika plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu.

Komentari

Vaš komentar