Grupa od oko 300 Srba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima još ne zna kako će se i kad vratiti u Srbiju, a neki od njih u izjavi za portal Nova.rs navode da im je rečeno da će sutra biti zatvoren aerodrom u Dubajiu. Među srpskim državljanima koji se nalaze u UAE su i porodice sa decom, kao i oni koji su tamo bili zaposleni, ali su zbog krize ostali bez posla.

Dragana Paunović u Dubai je otišla turistički, a plan je bio da se u Srbiju vrati u subotu. Ona za Nova.rs navodi da, iako je u međuvremenu uvedeno vanredno stanje, nije očekivala da će granice biti zatvorene.

„Sada smo zarobljeni. Agencija sa kojom smo došli platila nam je još dva-tri noćenja u hotelu u kojem smo do sada bili, posle toga ćemo morati sami. Čuli smo da je iz Srbije planiran humanitarni let za Moskvu i planirali smo da tamo krenemo sutra, za kada je bio zakazan let, ali je on u međuvremenu otkazan“, kaže Dragana.

Ona navodi da im je rečeno da se sutra zatvara aerodrom u Dubajiu, kao i da su stupile na snagu mere u ograničenom kretanju.

„Mi molimo državu da nam pomogne. Od Ambasade Srbije za sada nemamo nikakvu pomoć. Rekli su nam da su obavestili Vladu o našem slučaju, uzeli su naše podatke, ali nam se posle niko nije javio“.

Blizu 20-tak Srba do juče je bilo zarobljeno skoro sedam dana na aerodromu u Dubajiu. Oni su uspeli da se ukrcaju na let za Bukurešt, odakle su autobusom krenuli prema granici Srbije.

Srećan put i lepo se provedite

Dejan Bukovac iz Srbobrana je sa suprugom 14. marta krenuo na nešto što je tebalo da bude lepo putovanje, a pretvorilo se u agoniju i nemoguću misiju povratka kući.

On je  u grupi od 9 turista koji su sa beogradskom agencijom „Wayout“ krenuli put Emirata i sada ne znaju kako da se vrate kući.

“13. marta sam zvao agenciju i pitao da li da odložimo, da li da prekinemo aranžman i da nam vrate novac. Rekli su nam: ne, ne. Srećan put i lepo se provedite”, tvrdi Dejan.

Dodaje da su on i supruga sada prepušteni sami sebi.

“Imano još malo para, ali smo na izmaku živaca. Ostavili smo posao koj sada vode naša deca koja imaju bebe“, zabrinut je naš sagovornik.

Teško im pada to što, kako kaže, nemaju nikakav odgovor od ambasade.

„Mi smo u vakuumu. Čekamo odobrenje od vlade da dozvole avione. Oni čekaju da im se pošalje spisak iz ambasade. Mi smo u toj igri između njih i izgubili smo nadu da će iko doći po nas“, ogorčen je Dejan.

Nataša Latković