Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Priprema za seču i uništenje parka kod hotela Bristol na opštini Savski venac, trenutno je u toku, potvrdio je na društvenim mrežama pisac i vizuelni umetnik Dejan Atanacković. Taj park postoji najmanje sto godina i jedan je od najstarijih beogradskih parkova, zaostavština trgovca i zadužbinara Luke Ćelovića, dodaje Atanacković u objavi na Fejsbuku.

Atanacković je za Nova.rs rekao da je informaciju o uništenju tog parka dobio od pouzdanog izvora, ali da izvor ne može da otkrije.

Dejan Atanackovic
Dejan Atanacković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Samo ću reći da su ljudi zabrinuti“, kaže Atanacković za naš portal.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On u objavi na Fejsbuku ističe da se uništenje parka planira zarad gradnje dvoetažne podzemne garaže, u sklopu širenja Beograda na vodi.

Kako tvrdi, urbanistički projekat se ovih dana priprema krišom, zajedno sa tehničkom dokumentacijom za građevinsku dozvolu, a po izradi, projekat će formalno biti sedam dana na javnoj prezentaciji otvorenoj za primedbe koje se uobičajeno odbijaju. U parku se, između ostalog, nalazi spomenik Krst kod Male pijace (ili Krst kod Malog pijaca), koji je na tom mestu postavljen 1907. godine i jedan je od prvih javnih spomenika u Beogradu.

Pročitajte još

Park kod Ekonomskog fakulteta takođe je, prema rečima Atanackovića, predviđen za seču zbog izgradnje tunela, tako da taj čitav kraj, u nameri „naprednjačkih mrzitelja svega zelenog, ostaje bez ijedne travke i stabla“. Naravno, firma Beograd na vodi po običaju nudi ulickani rendering nekog besmislenog prostora sa četiri drveta i betonom okruženog zgradama među kojima šeta izmišljeni srećni narod. To bi, po njihovoj zamisli bio naslednik stogodišnjeg parka, lažni park, u lažnom gradu, za lažne ljude. Neophodna je reakcija aktivista, političkih organizacija, građana, izbori se bliže i ovo je dobar i važan momenat da se na svakom mestu koje je pod napadom okupatora ustane u odbranu grada.

BONUS VIDEO Višečasovni protest ekologa ispred Vlade Srbije zbog radova na Kablaru: Rešili da blokiraju raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare