Bratislav Simović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Oko 2.400 hektara plodne moravske zemlje će biti uništeno ukoliko se nastave radovi na izgradnji Moravskog koridora, kaže za Nova.rs Bratislav Simović iz neformalne organizacije "Ne damo đedovinu". Prema njegovim rečima, 600 hektara zemljišta je oduzeto za izgradnju auto - puta, a eksproprisana zemlja još nije plaćena. Kako kaže, radnici Koridora Srbije su opet pokušali da bagerima vade šljunak iz njiva koje država pokušava da im oduzme za pozajmišta i deponije, što je predmet spora koji meštani pokušavaju da reše sa Gradskom upravom Čačak i sa Vladom Srbije.

„Prilikom sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koji je održan u februaru postigli smo dogovor da se preispita oduzimanje zemlje za pozajmišta, odnosno da li će te parcele biti privremeno date na korišćenje za potrebe izgradnje auto-puta, a onda vraćena poljoprivrednicima“, naglasio je on.

Ukoliko se zemlja privremeno oduzima i vraća poljoprivrednicima, iz nje se ne može nekontrolisano vaditi šljunak, precizirao je naš sagovornik istakavši da grad Čačak nije izdao rešenja za eksproprisanu zemlju, što je bila njihova obaveza.

Pročitajte još:

„Ako se ta zemlja tretira kao građevinsko zemljište, a ne poljoprivredno i ako im se trajno oduzima, onda mora biti plaćena po tržišnoj ceni, mnogo većoj od one koju im je ponudila država“, naglasio je naš sagovornik.

On je to na sastanku sa Anom Brnabić, koju je činila devetočlana komisija predočio pa je, kako napominje, dogovor bio da se vide kroz mesec dana.

„Naglašavam da ne dozvoljavamo korišćenje zemlje koja se koristi za pozajmišta . Mašine su otišle iz Baluge ljubićske i mi nećemo dozvoliti da se vadi pesak iz tog novog pozajmišta koje je počelo tokom noći i pod okriljem mraka da se koristi“, kategoričan je on. Bio je tu jedan bager, a potom i buldožer, a onda su u ponedeljak došli kamioni, ali su meštani sprečili radove, istakao je on. Nakon toga su, tražili pojašnjenje od nadležnih, javila se predstavnica Koridora i rekla im da su rešenja gotova.

„Sve smo to predočili predsednici Vlade Brnabić i ona je predložila da se za mesec dana održi novi sastanak na kome bi se rešili sporovi oko eksproprijacije zemlje za potrebe izgradnje auto-puta, a do tada ne dozvoljavamo radove na zemlji koja je predviđena za pozajmišta“ podsetio je Simović.

On je napomenuo da lokalna samouprava Čačka još uvek nije izdala rešenja za eksproprisanu zemlju za pozajmišta i deponije.

Simović je, takođe rekao, da su prijave upućene nadležnim inspekcijama koje bi trebalo da provere da li se pri vađenju šljunka iz poljoprivrednog zemljišta koje je oduzeto za pozajmišta, radilo po zakonskim procedurama.

„Hiljadu hektara da bi se izvadio šoder, to je van svake pameti, a da ne govorimo o aerodromu Morava“, zaključio je Simović dodajući da očekuje poziv od Ane Brnabić kako bi se taj problem rešio.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare