Vrnjacka Banja spomenik
Neotkriveni spomenik Foto:Nova.rs

Tri godine nakon odluke komisije opštine Vrnjačka Banja koja je proglasila pobednike na konkursu za izradu skulptorskog idejnog rešenja spomenika osnivaču Banje Pavlu Mutavdžiću, spomenik će biti otkriven. Ali, umesto da bude angažovana neko od pobednika, skulpturu je napravio vajar koji nije ni učestvovao na konkursu.

Prvo mesto na konkursu osvojio je Dragan Drobnjak iz Prokuplja. Drugo je pripalo Miodragu Dimitrijeviću i profesoru Dragoljubu Dimitrijevic iz Beograda. Treće mesto su podelili Relja Derbogosijan iz Vrnjačke Banje i Aleksandar Šerović i Zlatan Gračanac, takođe iz Vrnjačke Banje.

Na platou blizu novoizgrađene crkve u Vrnjačkoj Banji, u samom centru, postavljen je spomenik akademskog vajara Ljubiše Mančića. Otkrivanje spomenika je bilo planirano 14. jula na dan opštine, ali do toga nije došlo.

Pročitajte još:

„Mančić je uz nečiju pomoć postavio svoje delo van propozicijakonkursa. Kao akademski građanin postavljam pitanja, kako je moguće da skulpturu postavi čovek koji nije učestvovao na konkursu“, kaže Aleksandar Šerović za Nova.rs.

Šerović objašnjava da ako bi želeli da finansirate materijal, vajara, postavljanje spomenika, čak i da želite da poklonite i postavite skulpturu u javnom prostoru, nije moguće uraditi bez javnog poziva ili konkursa raspisanog od opštine na čijoj teritoriji se to mesto nalazi.

„Lična procena troškova u koju nije uračunat rad vajara, već samo materijal bronza, kameno postolje, mehanizacija postavljanja spomenika, transport, košta oko 35 000 evra. Ono što takođe nije na mestu, čak i da je pomenuti vajar Mančić otkupio autorska prava, morao je realizovati idejno rešenje Dragana Drobnjaka, a ne svoje. Dakle, skulptura koja se trenutno nalazi u prostoru, zaobišla je sve propozicije i prekršila zakon“, priča ovaj umetnik iz Vrnjačke Banje.

Vrnjacka Banja spomenik
Aleksandar Šerović Foto:Nova.rs

Inače, skulptura nije postavljena po parternom uređenju koje je predviđeno resenjem umetnika Dragana Drobnjaka. To znači da je i samo urbanisticko arhitektonsko uređenje Vrnjačke Banje nije ispoštovano.

„Nakon svega, učesnici konkursa, postupiće akademski. Nećemo odmah utužiti opštinu Vrnjačka Banja. Očekujemo poziv na poravnavanje nadležnih, uz obavezno uklanjanje spomenika. Zaprećene kazne za ovakav prekršaj u grupnoj utužbi se izriču u milionima dinara“, kategoričan je Šerović.

Vrnjacka Banja spomenik
Odluka opštine Foto:Nova.rs

Iz opštine Vrnjačka Banja kažu da skulptura privatno urađena od strane potomaka Pavla Mutavdžića i onda donirana opštini.

„Oni uopšte nisu u obavezi da rade po predlogu vajara. Imali informacije da su zvali vajara koji je pobedio kako bi uradio skulpturu, ali se nisu dogovorili zbog cene. Zato su angažovali drugog vajara“, kažu iz opštine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram