Predstava Nosorog, u režiji Lenke Udovički
Patrijarh srpski Porfirije Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Patrijarh srpski Porfirije razgovarao je sa političarima iz Crne Gore, na njihov zahtev, i "svakome od sagovornika" poručio "da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja". Patrijarh je dodao da je siguran da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori.

Patrijarh Porfirije je juče i danas razgovarao sa potpredsednikom crnogorske Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem, kao i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U saopštenju se navodi da je patrijarh Porfirije sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori.

„Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore“.

Sagovornici srpskog patrijarha posebno su se interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

„Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumeju da je pitanje ravnopravnosti crkava i verskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori“, navedeno je u zvaničnom saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije napustili hram u Podgorici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar