beba
Beba, Foto: Ale Ventura / PhotoAlto / Profimedia

Pre tačno tri meseca Centar za mame otvorio je prvu SOS liniju namenjenu emotivnoj podršci mamama. Razni su problemi koje su uspeli da reše, a broj poziva raste.

Više desetina problema su za tri meseca saslušale i zapisale volonterke Centra za mame. Od grčeva, ishrane i prvih zubića do školskih briga i tinejdžerskog bunta – široka je lepeza izazova sa kojima se mame susreću, a zbog kojih okrenu Mama SOS broj.

Linija dostupna svaki dan

Telefonska SOS linija Centra za mame dostupna je svakim danom od 9 do 15 časova, a broj telefona je: 060-339-339-0

„Javljaju se majke koje imaju neke krizne situacije, krizne momente, da li je to kada se dete rodilo ili je krenulo u vrtić ili kada se dešavaju neke situacije koje nisu svakodnevne. Sve ono što bi moglo da napravi neki potres u životu, i kada je potrebno samo neko da je sasluša i kaže: Da, nisi sama, još dosta majki se u Srbiji tako oseća i ima te probleme ili to je nešto što će proći“, objašnjava Jelena Bratić, menadžerka „Mama SOS linije“.

U ovom centru naglašavaju da je njihova pomoć mamama manje psihološka, a više emotivna.

„To je nešto što bismo mogli da nazovemo telefonski zagrljaj, da ih neko sasluša i da im pruži tu prvu emotivnu podršku, da ih ohrabri da mogu dalje svoje probleme da rešavaju same. To su neki problemi koje majke ne mogu da podele sa nekim ko im je tu blizak i prosto žele da ih neko anonimno sasluša i da sa nekim podele ono što smatraju svojim problemom“, ukazuje Bratićeva.

Probleme rešava 15 volonterki od kojih su mnoge iskusne mame, ali su za savet tu i studentkinje psihologije, sociolologije.

„Volonterke koje se javljaju na telefon su sve prošle obuku za aktivno slušanje, za pružanje emotivne podrške. Imamo i starijih žena, i mlađih, i studentkinja. Skoro smo napravile saradnju sa Filozofskim fakultetom, mnoge studentkinje se javljaju na telefon. Ali sve žene mogu na jednak način da pruže podršku koja je mami potrebna“, ističe menadžerka Centra za mame.

Iako mame najčešće zovu, beleže i po koji poziv tata ili baka. Iz dana u dan raste broj poziva.

I korona je doprinela da mame budu sve više usamljene i sve teže izlaze na kraj sa brigama. Zato su svaki savet i pomoć dobrodošli, jer ne kažu za džabe: Kada se problem podeli sa nekim – upola je manji.

Bonus video: Beba iznenađena nakon tatinog brijanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar