Foto: Nova.rs, Shutterstock

Kako je Marinika Tepić ispred Stranke slobode i pravde juče navela, svaka novorođena beba u Srbiji biće zadužena 8.000 evra. Nedavno je i Dušan Nikezić, predsednik Odbora za privredu i finansije ove stranke naveo da će za nekoliko godina prosečno domaćinstvo u Srbiji Kinezima dugovati 6.250 evra, i to zbog skupih kineskih investitora. Potpuno je logično zapitati se zbog čega se ovoliki dugovi prelivaju na nove generacije, kao i kako do njih uopšte dolazi.

Kako je u razgovoru za Nova.rs naveo Mateja Agatonović, novinar „Nove ekonomije“, pretpostavlja da je Tepić govorila o nivou javnog duga, ali da se ova izjava ne može tumačiti van mnogo šireg konteksta.

„Postoji mnoštvo najrazvijenijih država na svetu koje su po ovom merilu znatno zaduženije od Srbije, ali ovo ništa ne znači dok se ne uporedi stopa rasta BDP-a, u apsolutnim i relativnim brojevima, prosečna plata, da li je to vezano za dug institucija ili privatni dug“, objašnjava Agatonović.

Kako je za Nova.rs rekao ekonomista, Dušan Nikezić, za manje od 10 godina, javni dug Srbije povećan je sa 15 na 31 milijardu evra, što znači da je „ova vlast zemlju zadužila više nego sve prethodne zajedno“.

Dušan Nikezić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ako se samo realizuju projekti koji su već dogovoreni, poput beogradskog metroa za 6 milijardi ili kanalizacije za 3,2 milijarde evra, javni dug će uskoro preći 50 milijardi evra, što znači da će svaka novorođena beba dugovati 8 hiljada evra“, objasnio je on izjavu Marinike Tepić.

Kako dodaje, prosečna porodica u Srbiji duguje i preko 2.000 evra za najskuplje keš kredite, jer ne može da preživi sa ovako malim primanjima.

„Stoga je prinuđena da plaća i kamatu od 9 odsto da bi priuštila udžbenike, slavu, rođendan, a gledali smo i nekoliko reklama u kojima baka i deka uzimaju keš kredit da unucima kupe bicikl i čokoladu“, kaže Nikezić.

Dodao je da su ovo razlozi zbog kojih je ulaganje u bolji život ljudi neophodno, kao i povećanje plata, vraćanje otetih penzija i ograničenje rasta javnog duga.

„U suprotnom, uskoro ćemo svi raditi samo za kamatu i otplatu duga“, rekao je on.

Kada je u pitanju razlog zbog kog se Srbija često zadužuje kod kineskih finansijskih institucija, Agatonović je stava da one kao glavne kriterijume najčešže uzimaju da li ćemo kao podizvođače za infrastrukturne projekte uzimati druge kineske kompanije.

Kako objašnjava Nikezić, racionalan razlog za zaduživanj kod kineske države ne postoji, s obzirom na to da su kamatne stope u proseku tri odsto, dok evropske I međunarodne finansijske institucije nude povoljnije uslove, sa kamatama koje ne prelaze jedan odsto, ali I grantovima EU, koji idu I do 85 odsto vrednosti projekta.

„Pri tome, model direktnog međudržavnog zaduženja podrazumeva i obavezu angažovanja kineskih izvođača, bez tendera i sa naduvanom cenom radova. Zato nam se dešava da nas kineski projekat, na primer, brze saobraćajnice u dolini reke Kolubare košta 8,7 miliona evra po kilometru, što je duplo više od cene autoputa Zagreb-Split kroz Dinarske planine“, rekao je Nikezić u ranijem razgovoru za „Novu“.

BONUS VIDEO Siniša Mali slagao o javnom dugu Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar