Foto:Google maps/Shutterstock

Snežana R. (43) iz Vrbasa je majka troje dece. Mesecima "ide od lekara do lekara" jer ima odlive, odnosno obilna menstrualna krvarenja. Pritom, podložna je čestim vaginalnim infekcijama zbog čega malo-malo pa mora da radi briseve, kolposkopiju i papa test. I sve to u prethodnom periodu morala je da obavi u privatnoj režiji i da plati skoro 10.000 dinara zato što u Domu zdravlja Vrbas na Odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena ginekologa nije bilo više od mesec dana. Tačnije, baš danas je stigao novi specijalista ginekologije, ali, kako kaže za Nova.rs, kasno. Snežana je u međuvremenu saznala da ima karcinom jajnika.

Problemi zbog ginekologa u ovom domu zdravlja, prema rečima naše sagovornice, traju već nekoliko meseci. Snežana, koja je bila čest posetilac u ovoj zdravstvenoj  ustanovi, kaže da je tadašnja doktorka u Domu zdravlja Vrbas često bila odsutna.

„Svako ima pravo na bolovanje, prva ja sam primer da nekada ne mogu da ustanem iz kreveta zbog krvarenja, pa otvorim bolovanje na celu nedleju. Međutim, doktorke malo-malo, pa nema u ordinaciji. Šta mi drugo preostaje nego da odem privatano“, priča nam Snežana.

Foto: Shutterstock

Objašnjava da je u početku odlazila kod privatnog ginekologa, ali videvši da više ne može da plaća skupe hormonske terapije, odlučila je da ode pravo u bolnicu.

„Bolnica ima nekoliko ginekologa, ali neće da vas prime ukoliko nemate uput. Otišla sam kod mog izabranog lekara opšte prakse i doktor mi je dao uput. Tako da sam tada dobila lekove na recept. Jedino su mi za briseve rekli da odem privatno, pa sam ih platila 1.000 dinara“.

Pročitajte još:

Snežana je još nekoliko puta išla u Dom zdravlja, a uspela je samo jednom da „uhvati“ doktorku na radnom mestu. Ipak, tada je nije primila jer je, kako su joj rekli, sve zauzeto, odnosno nema slobodnog termina. Kada je ponovo otišla, sačekalo ju je obaveštenje da je doktorka dala otkaz.

„Pao mi je mrak na oči kada sam videla da nema ginekologa. Ne vredi, morala sam ponovo da odem privatno jer mi je lekar opšte prakse otišao na odmor, pa nisam na vreme uzela uput za bolnicu. Šta je, tu je. Sada kada mi je potvrđena bolest, idem pravo u bolnicu, više nemam šta da čekam“, priča naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Da je stanje u Domu zdravlja Vrbas, tačnije na Odeljenju ginekologije zaista bilo ovakvo, potvrđuje i Aranka Tešić iz tamošnjeg Udruženja „Pokret za sve nas“ koja radi i u kardiološkoj ambulanti u Opštoj bolnici Vrbas.

Kaže da su u dispanzer za žene dolazile trudnice, žene koje su išle na preventivne preglede, ali i onkološki pacijenti koji nikako nisu smeli da čekaju na pregled, a jesu.

„Žene nisu imale mogućnost kontinuiranog lečenja koje je Zakon regulisao. Žene su u međuvremenu išle ili privatno, pri čemu su morlae da plaćaju preglede do 10.000 dinara ili su išle u okolne gradove, na primer Srbobran. Nije bilo nikoga da im da doznake, recepte, ništa. Konkretno, ja idem ili privatno ili mi izabrani lekar da uput za bolnicu, pošto u bolnici ima 3 ginekologa i onda tamo obavim ginekološki pregled. S tim da mi isti taj ginekolog koji mi uzima briseve, da pločicu i kaže ‘Idi tamo i obavi privatno analizu brisva’. A to košta 1.000 dinara. Znači, opet pregled nije besplatan“, šokirana je Aranka.

Foto: Privatna arhiva

Ona navodi da je Udruženje uputilo zahteve gradskoj opštini kako bi žene mogle mirne glave da idu kod izabranog ginekologa. To je, očigledno, i urodilo plodom.

„Opština Vrbas ima pravo na tri ginekologa, tako da smo tražili to pravo. Takođe, tražili smo da se obezbedi rad ginekologa u dve smene što znači da moraju da zaposle dva ili više ginekologa. Šta može jedan ginekolog? Znate li koliko Vrbas ima stanovnika? Više od 40.000. Koliko li samo ima žena? Pritom, žene rade i do 17-18 sati. Zato je potreban rad u dve smene. I treće, moraju da utvrde na kojoj su godini lekarke na specijalizaciji, a ima ih dve. Koliko im vremena još treba da završe te specijalizacije i honorarno da ih zaposle. Dakle, da rad dispanzera ne trpi, kao do sada“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vrbas je, prema njenim rečima, sredina sa najvećim brojem obolelih od karcinoma jajnika. Zato je ginekolog neophodan.

„Radim u kardiološkoj ambulanti, dolaze trudnice sa visokorizičnim trudnoćama koje moraju da se tu leče, a nema ko da ih leči. Odnosno, nisu imale eto koliko vremena unazad. Ako zatrudni žena, Bože sačuvaj, trudnica mora da ide čak i u Hitnu pomoć da bi otvorila bolovanje, dobila doznake, da bi joj uopšte potvrdil itrudnoću. Lično ja ja sam imala visokorizičnu trudnoću, porodila sam se u osmom mesecu, klinički sam bila mrtva, tako da vrlo dobro znam šta to znači kada moraš odmah kod ginekologa. Doktorka koja je dala otkaz je zloupotrebljavala bolovanja zato što je išla privatno da radi. Održali smo i protest zbog toga. Bila je jedini ginekolog u dispanzeru, a s vremena na vreme, pa ode na bolovanje, i pritom radi u privatnoj ordinaciji u Vrbasu. Žene mi kažu da je doktorka tobože na bolovanju, a šalju ih privatno da idu kod nje u ordinaciju. To su strašne stvari. Ali nije ona zato otišla iz Doma zdravlja nego zato što nije bila dobro plaćena“.

Povodom ovih navoda pozvali smo Dom zdravlja Vrbas, a sestra koja se javila sa Odeljenja za zdravstvenu zaštitu žena rekla je da baš danas stiže lekar koji će raditi sa ženama u Domu zdravlja.

„Doktor danas dolazi i radiće pet sati. Dogovoreno je da radi jedne nedelje prepodne, druge nedelje popodne kako bismo svim pacijentkinjama izašli u susret. Radiće pet sati dnevno jer doktor nije iz Vrbasa“, kaže nam sestra.

BONUS VIDEO: Ginekologija Narodni front – razgovor sa trudnicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare