U Crkvenoj kuhinji, u Francuskoj ulici, dnevno se podeli preko hiljadu obroka. Mnogima je to jedini način da dobiju bar jedan obrok I da se, koliko je moguće, zagreju I spreme za sledeći izazov koji im život u dubokom siromaštvu donosi.

Vladeta Maksimović, simpatični deka ponositog držanja, godinama je redovan korisnik Crkvene kuhinje. On nije želeo da priča o tome kako je došlo do toga da zavisi od usluga ove volonterske organizacije ali je čitaocima portala Nova.rs otkrio kako to izgleda biti primoran da gotovo svakodnevno, pa I danas, na neprijatnom minusu, bude ispred vrata zgrade u Francuskoj 31.

Vladeta danas nije imao sreće, vrata su ostala zatvorena, iako je na istim tim vratima označeno da trpezarija Crkvene kuhinje radi u vreme u kom smo se, zajedno sa junakom ove priče, našli. Ipak, kako kaže, on nema koga da krivi, samo se nada da će sledeći put imati više sreće.

Saznanjem da su vrata zatvorena, Vladeta je shvatio da je primoran da se osloni sa sopstveni budžet – čitavih dvadeset dinara koje mora da “rastegne” tokom celog današnjeg dana. Primera radi, za dvadeset dinara danas nije moguće kupiti ni pola vekne hleba.

Za svoju tešku situaciju on krivca vidi u opštini Rakovica i u državnom sistemu. Kako kaže, država mu je oduzela penziju iako je ratni vojni invalid prve kategorije.

Slučaj Vladete Maksimovića pokazuje da život nekad ume da pokaže i onu ironičnu stranu, uzimajući u obzir da je on nekada radio u Crvenom krstu.

„Idem i skupljam pikavce da zapalim cigaru. A radio sam u Crvenom krstu tolike godine“, rekao je Vladeta, pokušavajući da sakrije koliko mu je hladno.

Život ispod linije siromaštva

Statistika pokazuje da ispod linije apsolutnog siromaštva u Srbiji živi 7,3 odsto stanovnika, odnosno oko pola miliona ljudi, među kojima je 100.000 dece. Posebno su ugrožene mnogočlane porodice, iz ruralanih opština, porodice sa samo jednim roditeljem, porodice sa članom koji je osoba sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i ljudi bez doma.

Bonus video: Solidarna kuhinja 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare