Foto: MNA Miloš Lukić

Upravni odbor Crvenog krsta Srbije doneo je odluku da raspusti Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor i komisije Crvenog krsta Čačak. Takođe, doneta je odluka i da se povlači saglasnost za imenovanje Biljane Davidović za sekretara Crvenog krsta Čačak, što praktično znači njemu smenu.

Kako je ranije saopšteno iz službe za informisanje Crvenog krsta Srbije, organizacijom će do izbora novih organa upravljati petočlani privremeni organ, Odbor, koji će predvoditi prim. dr Nada Lazović.

Navode da će primarni zadatak Odbora biti obezbeđivanje nesmetanog i kontinuiranog obavljanja humanitarnih aktivnosti, kako korisnici usluga Crvenog krsta Čačak ni na koji način ne bi bili ugroženi.

„Upravni odbor Crvenog krsta Srbije ovakvu odluku doneo je primenom Statuta Crvenog krsta Srbije, a nakon više od pet meseci vanrednog nadzora nad radom Crvenog krsta Čačak. Vanredni nadzor sproveden je zbog niskog nivoa aktivnosti i programa koji se realizuju, veoma malog broja volontera i ozbiljno narušenog ugleda organizacije u lokalnoj zajednici usled neprihvatljivog ponašanja pojedinaca zaposlenih u Crvenom krstu Čačak koje je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom Crvenog krsta Srbije. Na ovaj način, Crveni krst Srbije je pokazao da ostaje privržen Osnovnim principima Međunarodnog pokreta čiji je deo već 145 godina. Crveni krst Čačak jedna je 185 organizacija Crvenog krsta u Republici Srbiji koje su deo sistema kome je na vrhu liste prioriteta dobrobit korisnika humanitarnih usluga, učesnika u različitim aktivnostima organizacije, kao i zaposlenih i volontera koji čine našu porodicu humanih“, zaključuje se u dopisu Crvenog krsta Srbije.

ŠTA JE PRETHODILO  SMENI BILJANE DAVIDOVIĆ

Pomoćni radnik u Narodnoj kuhinji Crvenog krsta Petar Janković, inače odbornik SNS u Skupštini grada Čačka, dobio je otkaz. Rešenje i prekidu radnog odnosa uručila mu je sekretarka Crvenog krsta Biljana Davidović. Tim povodom dopis nam je uputilo osam radnika te organizacije koji navodeda rad u ovoj ustanovi postaje nemoguć.

„Prilkom dolaska na svoja radna mesta, zatekla nas je veoma neprijatna i uznemirujuća situacija. Biljana Davidović, sekretar naše Organizacije, ostavila je na stolu Rešenje o otkazu Ugovora o radu kolegi Petru Jankoviću, a da se pritom Biljana Davidović od utorka ne povaljuje u Crvenom krstu, a zaposleni o razlogu njenog odsustva nisu obavešteni“, navode oni.

U obrazloženju otkaza Ugovora o radu kao razlog navodi i sukob 01.04.2021.godine koji se odigrao u prostorijama MZ Park, da je zaposleni učestvovao u verbalnom i fizičkom obračunu sa Igorom Logvinovim, takođe zaposlenim u Crvenom krstu Čačak čime je učinio povredu radne discipline i kršenje Etičkog kodeksa, kažu zaposleni.

„Petru Janković je otkaz uručen pre isteka roka za izjašnjenje od 8 radnih dana. Pri tome Igor Logvinov je aboliran i nije mu izrekla ni opomenu a kamo li Rešenje o otkazu Ugovora o radu, čoveku koji je svojim javnim istupima po društvenim mrežama nemerljivo narušio ugled Crvenog krsta Čačak i Crvenog krsta Srbije o čemu je Crveni krst Srbije više puta pismenim putem ukazivao sekretaru Davidović da mu mora izreći kaznu zbog nepoštovanja Etičkog kodksa zaposlenih u Crvenom krstu.

Foto: Nova.rs

Kako smo u obraćanju Gradonačelniku Milunu Todoroviću lično, a i posredstvom medija obrazložili da Igor Logvinov ne dolazi na posao, a da pri tome mu sekretar lično vodi osmočasovno radno vreme, i obračunava zaradu po navišem koeficijentu u odnosu na sve zaposlene, koji su dovedeni do ruba egzistencije, kažu radnici.

Ovaj čin uručivanja otkaza Petru Jankoviću, pomoćnom radniku u Narodnoj kuhinji, smatramo nastavkom torture i zastrašivanja zaposlenih u Crvenom krstu da odustanu od tužbe koju smo podneli protiv Biljane Davidović radi zaštite od zlostavljanja na radu. Pritisci na zaposlene su se intevizirali u periodu kada se bliži suđennje koje je zakazano pred Višim Sudom za 24.septembar.2021. zaključuju njih devetoro u dopisu dostavljenom medijima. Ovaj dopis su potpisali radnici te organizacije Olja Vukićević, Perica Pantelić, Rada Radoš, Snežana Spasojević, Svetlana Ružičić, Radmila Gavrilović, Nataša Lazović i Rada Novaković.

I CRVENI KRST NA PLAKATIMA
Dok nadležni u lokalnoj vlasti o situaciji u Crvenom krstu ćute, situacija u toj organizaciji dolazi do tačke „ključanja“. Zaposleni se već dugo vremena verbalno i međusobno fizički obračunavaju, govore o krađama. Valjda je zbog toga i proradio ulični parlament, pa je grad osvanuo, kao što je bio slučaj sa primerom gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića i njegovog udela u trošenju budžeta, sa pitanjem „Milune i stranački vojnici da li vas je sramota zbog korisnika usluga Crvenog krsta i građana Čačka zbog cirkusa koji pravite ?“, koji su potpisali Čačani. Isti plakat je zalepljen i na vratima ove ogranizacije.
Posećamo, sedmoro zaposlenih u čačanskom Crvenom krstu tužili su sekretarku te organizacije Biljanu Davidović zbog mobinga koji, kako tvrde, sprovodi nad njima, a još nekoliko radnika namerava da to isto učini.
Foto: Nova.rs


„Ona ima platu od 100 hiljada dinara, a mi radimo za minimalnu zaradu. Psihičko zlostavljanje u vidu uvreda je postalo svakodnevno i zbog toga smo podneli tužbe protiv Biljane Davidović. Godinama unazad trpimo ponižavanje, povrede prava ličnosti, časti i ugleda“, kažu sagovornici portala Nova.rs. Prema njihovim rečima, oni traže ukupnu nadoknadu od 1, 75 miliona dinara za pretrpljen duševni bol. Na sudu ih zastupa poznati čačanski advokat Ivan Ćalović.

 

Jednoj od radnica, koja je zaposlena 2010. godine nam je rekla da joj je Biljana Davidović kazala da njeno radno mesto košta 4000 evra i zahtevala od nje da špijunira svoje kolege i prenosi joj šta pričaju jer je ona glavna u ovoj čačanskoj ustanovi. Budući da je žena to odbila, sekretarka je, navodno, počela da seje strah zaposlenoj prema kolegama. Rekla joj je da „ne pije kafu sa njima jer će je otrovati“, nazivala je stokom, šušom, kilavom, šašavom i šuntavom ženom.

Našu drugu sagovornicu je, kako nam je ispričala, Davidović nazvala, „suvoguzom babom koja samo ide naokolo i vodi abrove, a jednog njihovog kolegu matorim perverznjakom.

Bonus video: Hapšenje u Južnom Bulevaru 2

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar