Foto:Pokret Tvrđava

Građani Smedereva nedeljama unazad osećaju oštar i neprijatan miris koji se širi gradom. Zato su aktivisti Pokreta Tvrđava obišli sve problematične lokacije u Smederevu, uključujući i gradske deponije i utvrdili je da izvor mirisa nije u Smederevu. Izvor neprijatnog smrada je otkriven između Smedereva i Kovina, na jalovištu u koje je sprovela cevi jedna od fabrika iz industrijske zone Kovina.

„Sadržaj jalovišta je crne i narandžaste boje, izrazito neprijatnog i oštrog mirisa, od koga je prisutnim aktivistima bilo fizički loše, imali su nagon za povraćanjem i glavobolju“, saopštili su iz Pokreta Tvrđava.

JALOVIŠTE IZ KOGA SE ŠIRI NESNOSAN SMRAD PO SMEDEREVU ⚠

*OTKRIVAMO* ? [širi dalje]SMRAD U SMEDEREVU PRETHODNIH NEDELJA DOLAZI OD OTPADNIH VODA IZ JALOVIŠTA ⚠️Posle javljanja nekoliko desetina uznemirenih građana zbog nesnosnog smrada koji se osećao u Smederevu prethodnih nedelja, izašli smo na teren i obišli nekoliko lokacija na koje smo sumnjali. Ustanovili smo da neizdrživ smrad dolazi iz nekadašnjeg kovinskog jalovišta , u koje su, po saznanjima, sprovedene cevi iz fabrike.Smrad je toliko intenzivan, da je trojici aktivista bilo fizički loše od isparenja, pretpostavljamo da se radi o isparenju amonijaka, ili nekog od opasnih gasova. Pokret Tvrđava će ujutru podneti prijavu Republičkoj inspekciji, kako bi se utvrdilo da li se radi o opasnom otpadu i da li se on tretira na adekvatan način. Napominjemo da se Dunav nalazi na 50m vazdušne linije, što situaciju čini jako ozbiljnom.Pratite nas!

Posted by Pokret Tvrđava on Monday, August 2, 2021

Pokret Tvrđava je danas podneo prijave Ministarstvu zaštite životne sredine, Republičkom ekološkom inspektoru, Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i opštinskom Odeljenju za komunalne poslove i životnu sredinu Kovina.

Foto:Pokret Tvrđava

„Nadamo se hitnoj reakciji, jer osnovano sumnjamo da otpad u ovom jalovištu nije adekvatno tretiran, i da je potencijalno opasan za zdravlje ljudi, životinjskog i biljnog sveta. Posebno ističemo da jalovište i Dunav deli samo nasip, što problem dodatno usložnjava i čini potencijalno opasnim“, navodi su u saopštenju ekološkog pokreta iz Smedereva.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare