Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković potpisali su sporazum o saradnji Grada Beograda i Instituta za veštačku inteligenciju.

Zoran Radojičić je istakao značaj potpisivanja sporazuma jer će, kako je rekao, omogućiti našim mladim ljudima da svoja znanja i inovacije implementiraju u svojoj zemlji.

„Jedan od strateških prioriteta Beograda jeste koncept Smart Sitija a veštačka inteligencija i projekti koji će nastati implementacijom ovog sporazuma će doprineti daljem razvoju ovog koncepta u Beogradu. Grad Beograd je uradio značajan broj projekata iz ove oblasti, a trenutno je u fazi njihovog uvezivanja, kao i izrade dugoročne strategije razvoja ovog koncepta“, ukazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je dodao da je JKP „Parking servis“ jedno od najuspešnijih gradskih preduzeća koje u svojoj delatnosti prednjači kada je reč o, kako navodi, projektima iz oblasti Smart Sitija. Reč je o projektima koji doprinose unapređenju usluga koje ovo preduzeće pruža našim sugrađanima, prenosi Beoinfo.

„Posebno smo ponosni na naš ‘Parking servis’ koji konstatno putem inovacija unapređuje parkiranje u glavnom gradu. ‘Oko sokolovo’ je dobar primer iz ove oblasti koju su prepoznali mnogi gradovi u Srbiji i regionu. Sporazum koji je potpisan doprineće da inovacije iz oblasti veštačeke inteligencije budu kroz nove projekte inkorporirane u nova dostignuća kako u oblasti privrede tako i u svakodnevnom životu“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Premijerka Brnabić je rekla da Srbija danas ima potencijal da bude jedan od lidera u informacionim tehnologijama.

„Sigurna sam da će ti uspešni projekti biti replicirani po gradovima širom Srbije, a takođe i ponuđeni Evropi i svetu. Time ćemo se dodatno etablirati kao lideri u novim tehnologijama, ali i u modernizaciji javne uprave, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou“, navela je Brnabić.

Ove godine će iz domena softverskog programiranja Srbija ostvariti izvoz od blizu dve milijarde evra, te ostvariti suficit veći od milijardu evra, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Bonus video – Lada bacač plamena inovacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar