Huawei otvorio centar za inovacije i razvoj digitalizacije

Biznis 14. sep. 202015:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

U Beogradu je otvoren Huawei centar za inovacije i razvoj digitalizacije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da je jedan od njenih prioriteta bio digitalizacija, piše N1.

Na kraju mandata, kaže, mnogo je postignuto – na kraju prve polovine 2020. udeo IT tehnologija u BDP-u je šest odsto, što je više od dela građevinskog sektora.

Veliku ulogu u širenju IT sektora, rekla je, imaju velike inostrane kompanije.

Predstavnik kineske kompanije rekao je da se nada da će Vlada Srbije zadržati jednak tretman za poslovne partnere.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Brnabić je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

„To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji da bude bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli“, rekla je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uticaju nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma na odnose sa Huavejom, istakla da ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, već joj je interes da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda.

„Razumem sve intrige u okviru nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti poštovani međunarodni standardi, kao i svuda u svetu.

Brnabić je rekla da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane „apsolutno isto“ razumele tačku sporazuma iz Vašingtona da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je kazala da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Кine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist građanima.

„Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partenima u Srbiji“, rekla je Čen.

Ona je dodala da digitalna industrija u Кini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar