Foto: N1

Beograđanin Dejan Beatović, koji je pažnju javnosti privukao nakon što je portal N1 objavio priču o njegovom višemesečnom nastojanju da dokaže da veš-mašina koju je platio 50.000 dinara ne pere veš na temperaturama koje garantuje proizvođač, odlučio je da ode korak dalje, pa se obratio i evropskim organizacijama za zaštitu potrošača.

Dejan je sa svojim problemom upoznao organizaciju pod nazivom Evropski glas potrošača u standardizaciji (ANEC), koja zastupa evropski potrošački interes u stvaranju tehničkih standarda, kao i Evropsku organizaciju potrošača (BEUC), krovnu organizaciju za 44 nezavisna udruženja potrošača iz 32 evropske države, koja zastupa potrošače pred institucijama EU i brani njihove interese. Sedište obe organizacije je u belgijskoj prestonici Briselu.

„Ne molim EU za pomoć, već želim da podelim problem“

Foto: N1/Nikola Kojić

”Smatram da naša država i mi kao nacija pripadamo Evropi, koju smatram svojom kućom. Obratio sam se institucijama Evropske unije zbog nezainteresovanosti odgovornih za zaštitu potrošača u Srbiji, kao i nedostatka zakona koji zaista vode ka rešavanju problema potrošača na najefikasniji način”, rekao je Dejan za N1, objašnjavajući zbog čega je odlučio da „internacionalizuje“ svoj slučaj.

”Srbija nije članica Evropske unije, ali jeste uvoznik različitih evropskih proizvoda. Zbog toga nemam nameru da molim instituciju zaštite potrošača EU za pomoć i zaštitu, već da podelim problem s kojim se susrećemo sa proizvodima koji su napravljeni u EU”, reči su kojima je Dejan započeo pisano obraćanje evropskim udruženjima potrošača.

Dejan se zatim pozvao na dokument Evropskog parlamenta koji se tiče oznaka nivoa energetske efikasnosti, navodeći da ”nije siguran da i evropski potrošači znaju koja je razlika u nivoima te efikasnosti”.

”Ušteda energije može biti postignuta na različite načine, a jedan od njih je smanjenje temperature pranja. Moja merenja tokom četiri programa pranja pokazala su da deklarisana temperatura u Uputstvu za upotrebu ili oznaci na displeju mašine nije dostignuta”, naveo je Dejan u dopisu.

Sagovornik portala N1 nastavio je rečima da ”to navodi na zaključak da energetska efikasnost ide nauštrb kvaliteta pranja, dok s druge strane potrošači ne znaju nista o energetskoj efikasnosti u odnosu sa kvalitetom pranja”.

”Postavio sam to pitanje ovlašćenom servisu i prodavcu u mojoj zemlji, a odgovor je bio da mašina radi po propisu i da je ispravna, što ja i nisam dovodio u pitanje”, istakao je ovaj Beograđanin u pismu evropskim organizacijama potrošača i dodao da su njegove žalbe i primedbe primećene tek posle uključivanja medija u taj slučaj.

Generalni sekretarijat predsednika Vučića još „razmatra slučaj“

Foto: N1/Nikola Kojić

Podsetimo, Dejan Beatović je u februaru ove godine u ”Tehnomaniji“ kupio veš-mašinu marke LG, da bi nedugo zatim, kako kaže, primetio da ”radne temperature ne odgovaraju deklaraciji proizvoda”.

”Ubrzo nakon što sam kupio mašinu primetio sam da praktično ne postoji razlika u temperaturi pranja između programa koji veš peru na 40 i na 60 stepeni. To sam primetio najpre pipanjem stakla na vratima mašine, a zatim sam uz pomoć mernog instrumenta ustanovio da je realna temperatura pranja umesto deklarisanih 60 bila svega 35 stepeni Celzijusa”, objasnio nam je Dejan.

U nameri da izgura pravdu, sagovornik portala N1 više puta se bezuspešno obraćao ovlašćenom servisu, prodavnici i domaćim organizacijama za zaštitu potrošača, a pre nego što je pozvao medije, Dejan je svoj problem pokušao da reši i tako što se obratio visokim državnim institucijama – Ministarstvu trgovine, kancelariji premijerke i kabinetu predsednika Srbije.

Odgovor je dobio samo iz Generalnog sekretarijata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gde mu je još 28. septembra rečeno da je njegov dopis ”primljen i uzet u razmatranje”. U nameri da proverimo dokle se stiglo sa ”razmatranjem dopisa”, obratili smo se Službi za predstavke i projekte Generalnog sekretarijata predsednika Republike, ali nam do trenutka objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare