Proodica Tereh, poreklom iz Rusije, u Banji Koviljači živi od 2019. godine. U gradiću na zapadu Srbije kupili su kuću, razvili sopstveni biznis, upisali sina u školu… Ceo svoj život oni sada moraju da vrate u Rusiju, koja je pod sankcijama i čija vojska i dalje napada Ukrajinu, jer su iz Srbije doslovno proterani. Navodno predstavljaju bezbednosni rizik, ali pravi razlog niko ne zna.

Ruskinja Irina Tereh saopštila je u petak da joj je rešenjem policijske uprave u Šapcu odbijen zahtev za privremeni boravak u Srbiji, koji je tražila na osnovu prava spajanja porodice sa njenim maloletnim sinom Markom, koji ima dozvolu za boravak u Srbiji na tri godine, na osnovu vlasništva nad nepokretnošću, na osnovu posebno podnetog zahteva.

“Opet, kao i prethodni put, rešenju nedostaje obrazloženje. Ne objašnjavaju mi razloge za odbijanje boravka sa mojim 11-godišnjim sinom, koji u Srbiji ima boravišnu dozvolu na tri godine. Šokirana sam! Naša porodica više neće moći da živi i radi u Srbiji, u zemlji koju smo smatrali svojim domom” napisala je Irina Tereh u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Došli iz Jaroslavlja, gde moraju da se vrate

Proodica Tereh u Srbiju je došla iz Jaroslavlja, jednog od najstarijih ruskih gradova. Tročlana porodica koju čine Irina, Sergej i njihov sin Mark (11) još od 2019. godine živi u Banji Koviljači, gde su kupili kuću u kojoj su napravili porodični hotel.

PROČITAJTE JOŠ

U avgustu 2023. godine podneli su zahteve za stalno nastanjenje, ali su dobili rešenje MUP-a kojima im se, kako je tada saopštio aktivista Ruskog demokratskog društva Petar Nikitin, odbija stalno nastanjenje po osnovu da BIA „raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju“ za njegovo odobrenje“.

Pisali Vučiću, ostali bez odgovora

Porodica Tereh je isprva verovala da se radi o grešci, te su podneli žalbu i zahteve za nove privremene boravke, ali je sve odbijeno.

U decembru 2023. su se čak obratili predsedniku Vučiću, ali je obraćanje je ostalo bez odgovora. U međuvremenu je pokrenuta peticija kako bi se sprečilo njihovo proterivanje iz Srbije, ali su oni ipak primorani da se vrate u Rusiju.

Ruska porodica Tereh Foto: Privatna arhiva

U Srbiji uložili celu ušteđevinu

Irina i Sergej su se svojim maloletnim sinom, koji je tada imao svega šest godina, u Srbiju doselili u potragu za bezbednim i slobodnim životom i sigurnom budućnošću.

PROČITAJTE JOŠ

Pre nego što su došli ovde, Sergej Tereh je radio u školskom sistemu, a kratko i u u opozicijskoj upravi tog grada (odgovoran za obrazovanje). U Banji Koviljači su se skućili i, čini se, lepo uklopili. Otvorili su porodični hotel „For You”, u koji su uložili svu ušteđevinu, ali koji su godinama uspešno vodili. Poslovali su u skladu sa zakonom, transparentno.

Njihov sin Mark krenuo je u osnovnu školu, a pre samo nedelju dana od Grada Loznice dobio nagradu za prvo mesto na međunarodnom i prvo mesto na republičkom takmičenju u solfeđu i teoriji muzike. Ostvarivao je uspehe i iz matematike.

“Srbija svojim rukama proteruje talentovano dete koje bi svojim uspesima moglo da koristi zemlji. Sada plačem od bespomoćnosti i nesigurnosti. Kako je to moguće, u 21. veku, u centru Evrope, bez objašnjenja, bez odgovora na sva naša pisma i žalbe, do sada bez odgovora na otvoreno pismo građanima Srbije, nama, posle 5 godina legalnog boravka i rada u Srbiji, bez kršenja zakona, uskraćena je mogućnost življenja i rada, a ipak, ne žele ni da objasne razloge svoje odluke. Verujem da bi takva situacija bila nemoguća u pravnoj demokratskoj državi”, rekla je na kraju svog pisma Irina Tereh.

Zbog čega je porodica Tereh proterana?

Kako je ranije objasnio Petar Nikitin, iako se Terehovi, kao i apsolutna većina Rusa u Srbiji, ne podržavaju Putina i rat u Ukrajini, nikada nisu iznosili svoje stavove van privatnog okvira. Moguće je da je proterivanje iz Srbije vezano za činjenicu da je Sergej Tereh rođen u Kijevu, da su u njegovom hotelu boravili i ukrajinski gosti (što je bilo poznato lozničkoj policiji), ili činjenicu da je Sergej bio poznata ličnost u svom gradu Jaroslavlju.

Petar Nikitin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne možemo da znamo jer MUP je još jednom, suprotno zakonu, izostavio bilo koje valjalo obrazloženje svojih odluka, bez obzira na njihove dalekosežne posledice po čitavu jednu porodicu“, rekao je Nikitin.

I zaista, nije jasno kako je odjednom porodica Tereh bezbednosni rizik, imajući u vidu da su svake godine produžavali privremeni boravak i da nikakvih problema nije bilo. Ipak, Irina vidi potencijalne razloge.

“Jedino što može biti jeste moj suprug odnosno njegovo poreklo. On je rođen u Kijevu i njegova porodica je iz zapadne Ukrajine. On je tamo živeo i sa njima stalno kontaktirao. Što se tiče rata, ne podržavamo ga, u našoj porodici ima i Ukrajinaca i Rusa i živimo zajedno ceo život“, rekla je ona.

Pomagali Ukrajincima koji su pobegli od rata

Kada su Terehovi otvorili hotel, najviše gostiju bilo je iz Ukrajine, što je lokalnoj policiji, kazala je ranije Irina, bio „prst u oko“.

„Stalno su nam dolazili Ukrajinci i mi smo im pomagali kako smo mogli. Jednom smo im pomogli da dobiju status izbeglica za goste koji žive u našim apartmanima. Policajci su pitali zašto to radimo, što nam je je to potrebno, ali mi nismo o tome razmišljali. To je obično dobro delo i morali smo da pomognemo tim ljudima ako smo u mogućnosti. Kako smo čuli od naših komšija, stalno su dolazili neki ljudi iz policije i pitali za naše goste i za nas šta radimo, možda je to bio problem, sad kad se setim”, ispričala je Irina.

BONUS VIDEO Ruska porodica traži objašnjenje zašto u Srbiji više nije dobrodošla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare