Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Krajem januara istekao je poslednji od bezbroj puta najavljenih i prekršenih rokova za završetak radova u Dušanovoj ulici na Dorćolu. Ovaj deo grada, poznat kao "Krug dvojke", tim nazivom više ne može da se pohvali, pošto čuveni tramvaj, zbog rekonstrukcije, odavno više tuda ne prolazi.

 

 

Kola saobraćaju Dušanovom, ali su trotoari, gotovo čitavom dužinom ulice, već mesecima raskopani i gotovo neprohodni. Teško je proći i preskočiti brojne rupe i prepreke. Svi priželjkuju konačan kraj radova, ali čini se da ni tada mukama neće doći kraj.

U pojedinim delovima ulice trotoar je toliko sužen da će dvoje prolaznika teško uspeti da se mimoiđu, a dodatne poteškoće će imati oni koji tuda prolaze sa kolicima ili su natovareni namirnicama sa obližnje Bajlonijeve pijace.

„Trotoari su ovde poprilično uzani, uže je nego što je bilo. Mada, ne bi me čudilo da se opet nešto pomeri“, primećuje Nadežda.

Ona dodaje da je Dušanova ulica praktično nefunkcionalna, a posebno je teško brojnim penzionerima i starim ljudima.

Ipak, za najveći broj prolaznika glavni problem je trajanje radova, od silnog probijanja rokova slabije se primećuje uzanost trotoara.

„Jako, jako dugo ovo traje. Ne znam šta se dešava, ali neubičajeno dugo traje, mislim da su svi rokovi probijeni“, primećuje Mirko.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Postoji i sumnja u kvalitet radova, bojazan od nove rekonstrukcije rekonstruisanog.

„Kako god bude, ne može to da bude neki kvalitet, verovatno će ponovo da se radi“, konstatuje Mirko.

Štikle su neprimerene za prolazak ovom dorćolskom džadom.

„Iskreno, meni se ovaj trotar ne sviđa. Ja, koja volim da nosim štikle, morala bih da izbegavam ovakav trotoar. Ne sviđa mi se najviše to što sve ovo još nije završeno“, kaže nam Jelena Rakočević koja, kada je reč o širini samog trotara ima razumevanja. „Treba prostora i za automobile“, tolerantna je naša sagovornica.

Ima i onih ljutih, ogorčenih

„Grozno. ‘ajte, molim vas. Ne valja ništa, grad je upropašćen, sve se radi zbrda-zdola i navrat-nanos“, nezadovoljan je Slobodan Matić.

Nije problematična samo Dušanova. Našoj redakciji se javio čitalac koji ukazuje na probleme i u onim delovima Beograda na periferiji.

„Ljudi u Rakovici godinama idu po ulici, jer je trotoar zauzet parkiranim autima. Reč je o delu od Ulice pilota Mihajla Petrovića 17, pa prema mostu u Rakovici. Sa obe strane se provlačimo pored kola“, zabrinut je naš čitalac, koji se pribojava da bi, zbog velike brzine kojom automobili jure sa Vidikovca, neko od prolaznika mogao da pogine.

Foto: Google street view

I dok je Slobodan, naš prethodni sagovornik i žitelj Dušanove, sa nama delio svoju ogorčenost, ima i onih koji su, slušajući njegovo izlaganje, negodovali i pokazali svo razumevanje prema aktuelnim radovima i trajanju rekonstrukcije.

„Malo su radovi trajali više nego što su građani očekivali, ali vidite kakva je situacija, nema potrebne radne snage, korona je, sve nas je sustiglo“, kaže Tomislav u želji da demantuje našeg prethodnog sagovornika.

Upitan da li mu trotoar deluje funkcionalno, odgovara: „Ne verujem da ponuđač i izvođač radova nisu usaglasili ove probleme. Na neki način sam i zadovoljan i nezadovoljan. Ako bi ostalo ovako bio bih nezadovoljan, ali ako se završi za mesec-dva, biću zadovoljan. Zadovoljan sam svime što uspe da se uradi u ovoj Srbiji. Za razliku od onoga što je bilo, ja sam prezadovoljan“, kaže Tomislav.

I na samom kraju ovog našeg obilaska Dušanove, zapažamo prizor koji uspeva da nadjača sve priče o rekonstrukciji, sva zadovoljstva i nezadovoljstva, trotoare, štikle, rupe… Na ćošku Dušanove i kralja Petra po ledenom danu, na raskopanom trotoaru sedi mladić od kojih dvadesetak godina. Čini se da nema kud, smrzava se u pohabanoj odeći, dok pored njega teče neki nadrelano drugačiji život. Prilazimo mu, pitamo ga da li je gladan, treba li mu bilo šta? Odgovara nam da ima sve što mu treba:

„Sve je u redu“, ubeđuje nas. Baš kao što nas ubeđuju zvaničnici i predstavnici vlasti zaslužni za beskonačnu rekonstrukciju Dušanove.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs
Istorija jednog kašnjenja

Svi radovi u Ulici cara Dušana na Dorćolu trebalo bi da budu završeni do kraja decembra, samo je jedno u nizu prekršenih obećanja zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Kada je u junu 2019. godine počela rekonstrukcija skoro tri kilometara dugačke saobraćajne osovine ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, saopšteno je da će radovi biti okončani u decembru iste godine.

Nekako poslovnično, po nekom nepisanom pravilu kada su u pitanju građevinski radovi u Srbiji, bez obzira na sva obećanja nadležnih, vrlo brzo posle početka radova postalo je jasno da su postavljeni rokovi nedostižni.

Radovi su počeli u Ulicu kraljice Marije, da bi prešli na 27. marta i kasnije Ulicu Džordža Vašingtona. Poslednja faza je trebalo da bude rekonstrukcija Ulice cara Dušana, koja je i najduža.

Već posle nekoliko meseci, u septembru 2019. godine, odlučeno je da rekonstrukcija četiri ključne gradske saobraćajnice bude podeljena u dve faze, pa je cela Dušanova ostavljena za 2020. godinu.

Radovi su počeli u junu i od tada kreće pomeranje rokova za njihov završetak.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Krajem juna glavni gradski urbanista Marko Stojčić obećao je završetak radova pre 1. septembra. Međutim, već tada je i on ostavio mogućnost da radovi neće biti skroz završeni, ali je ubeđivao građane da će ulice biti prohodne.

„Naša namera je da radovi po svaku cenu budu završeni pre prvog septembra. Prema informacijama koje smo dobili od izvođača, kolovoz će biti završen ranije i ulica će biti prohodna za saobraćaj, ali samo sa dve trake. Posao na rekonstrukciji trotoara i sve ostalo što će biti rađeno je komplikovanije i obimnije, pa će sigurno trajati duže od rekonstrukcije kolovoza”, rekao je tada Stojčić.

Posle mesec dana, sam urbanista pomera rokove i najavljuje završetak radova za prvi oktobar.

„Čekamo polovinu septembra, kada očekujemo da će biti gotovi svi radovi na kolovozu i kada će biti uslova da se pusti i saobraćaj, kao i tramvajska mreža. Do 1. oktobra bi trebalo da apsolutno svi radovi budu završeni“, rekao je Stojčić.

„Aposulutno“ gradskog urbaniste postaje relativno već za mesec dana. Naime, krajem avgusta stiže novo obećanje, sada od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji najavljuje kraj radova za sredinu novembra.

On je novo kašnjenje opravdao kompletnom zamenom kanalizacionih i vodovodnih cevi, koja je usporila radove.

 

Saga o rekonstrukciji Dušanove se nastavlja…

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare