Foto:Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Udruženi sindikati Srbije “Sloga" pozvali su građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama "Deleze Srbija", u čijem vlasništvu su Maxi, Tempo i Shop & Go, a poziv na bojkot usledio je nakon odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom. Saopštenje za javnost prenosimo u celosti.

„Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop & Go zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom.

Zato pozivamo sve građane Srbije da u narednom periodu, posebno uoči Božićnog praznika ne kupuju u prodavnicama sistema “Deleze Srbija” i solidarišu se radnicima kojima se smanjilo pravo na uvećanje minimalne zarade koja je mala, mizerna i ponižavajuće bedna.

Ujedno, odbacujemo sa prezirom tvrdnje belgijske kompanije da “promena stručne spreme ni na koji način neće uticati na promenu zarade”, jer i potpuni ekonomski laik vidi da će im sa novim obračunom zarada plata ostati u visini prošlogodišnjeg minimalca.

Odgovorno tvrdimo da je ovo urađeno isključivo u interesu “profitne gladi” ove kompanije i zato je bojkot kupovine u tom lancu prodavnica najmanje što građani Srbije mogu učiniti, jer za naše ionako male plate i mizerne penzije možemo kupovati tamo gde mi hoćemo!

PROČITAJTE JOŠ

Bojkotom će se pokazati i prkos prema onima koji srpske radnike doživljavaju kao jeftinu radnu snagu, a građane kao potrošače za stvaranje profita.

Ono šta još posebno zabrinjava je sve agresivniji odnos belgijskih kompanija prema radnicima u Srbiji, jer ne dozvoljavaju neometano osnivanje i rad sindikata, što je gotovo identično kao u slučaju belgijske kompanije Metesh iz Smedereva koja otpušta sindikalne aktiviste kada zatraže povećanje plata, bolje uslove rada i zaštitu“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, portal Nova.rs ranije je pisao o pozivu šefova , koji su počeli da pozivaju kasirke u kancelariju i primoravaju ih da potpišu Aneks ugovora, u kome im se ne priznaje srednja škola.

BONUS VIDEO: Da li je starijima od 70 godina potreban posao da bi preživeli?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram