Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Mnogo nepoznanica prati čitav projekat kineske investicije u Zrenjaninu, pa u tom svetlu treba posmatrati institucionalno ćutanje povodom najnovijih informacija da su na gradilištu Linglonga u proteklih nedelju dana teško povređene dve osobe, jedan radnik 8. decembra, a drugi 12. decembra.

Kako prenosi Danas, ovakve informacije otvaraju opravdano pitanje kako se i gde leče strani radnici u našoj zemlji i šta se u vezi toga prećutkuje.

“Znam kako bi trebalo a kako se stvarno leče, nemam infomacije sem što smo saznali da ide do toga da se otvaraju privremene ili obavezne ambulante u fabričkim pogonima, o čemu se malo zna. Podatak da se strani radnici leče privatno više ukazuje na to da im država uskraćuje ono što bi morala da im garantuje, ono što bi morali da imaju a to je zdravstevno osiguranje kao stranci”, objašnjava dr Rade Panić,predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Podaci o radnim ugovorima stranaca, kao u slučaju Linglonga, nisu poznati javnosti tako da se ne zna da li su ovi radnici obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem i šta se dešava kada im je hitno potrebna zdravstvena pomoć, piše Danas koji je na svom sajtu otvorio posebne stranice namenjene najvažnijim vestima iz 10 gradova u Srbiji.

Rade Panić Foto: N1

“Međunarodna zaštita radnika i Međunarodna organizacija rada sigurno propisuju šta i kako u situacijama kada se strani radnik razboli ili povredi. I mi bi morali da imamo u svakoj firmi kolektivno osiguranje od povreda a mislim da u zdravstvu to nije već četiri godine uplaćeno. Ali znajući uslove u stranim firmama u Srbiji, pitanje je da li se oni uopšte leče”, kaže dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i faramceuta Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, radnici sa gradilišta u Zrenjaninu leče se u privatnim bolnicama ali i u gradskoj bolnici, koristeći usluge Urgentnog centra gde kao hitni slučajevi mogu da dobiju zdravstvenu uslugu, bez plaćanja.

Pročitajte još:

U drugim gradovima, poput Kraljeva, otvarane su posebne amblunate opšte prakse u fabričkim pogonima, potvrđeno je Danasu u Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije, gde kažu da ne mogu da dođu do podataka o tome gde se i kako leče strani radnici u Srbiji.

U izveštaju organizacije Astra navodi se da se vijetnamski radnici, koji rade na izgradnji fabrike guma Lingling u Zrenjaninu, često leče sami.

Aktivisti ove organizaciji zabeležili su svedočenje više radnika da se samoizoluju, da ne bi druge zarazili i da tako čekaju da ozdrave.

Neko od njih je spominjao i odlazak kod lekara, dok se u izveštaju navodi i da su im kineski poslodavci rekli da ne mogu na vakcinaciju protiv korone, iako Srbija vakcinaciju protiv korone dozvoljava za strane državljane.

“To za vakcinaciju ne znam šta bih rekao, lagali su ih jer su u Srbiju dolazili ljudi iz celog sveta, iz okruženja, samo da se vakcinišu. Da radnici koji su angažovani kod nas ne mogu da prime vakcine, to je sasvim nenormalno i ne bi trebalo da bude moguće. Zašto im nije dozvoljeno, veliko je pitanje, da li zbog toga što nemaju zdravstveno osiguranje a to bi moralo da bude pokriveno u okviru angažovanja tih radnika”, kaže dr Rade Panić.

Povređivanja na gradlištima je bilo i biće, jer više stotina kineskih i vijetnamskih radnika ne samo da grade fabrike i puteve po Srbiji, nego se spremaju i za nove građevinske poduhvate a jedan od njih je i auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, piše Danas.

BONUS VIDEO: Radnici Linglonga u dužničkom ropstvu; Ako se vrate, nemaju od čega da prežive

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar