Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da danas da je za postepeno popuštanje restriktivnih mera potrebno najmanje dve nedelje jasnog smanjenja broja novih infekcija.

Kon je, na konferenciji za štampu, kazao da se nalazimo u najznačajnijoj nedelji po pitanju infekcija, da je ovo maksimum.

Istakao je da je neposredno pre konferencije razgovarano sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je pitao kada se može očekivati popuštanje mera, i tražio da struka o tome raspravlja.

„Ja sam mu direktno odgovorio da mora najmanje dve nedelje da se vidi potpuno jasan pad broja novih slučajeva, pa da može da se razmišlja o postupnom ukidanju mera“, rekao je Kon i dodao da to može biti krajem aprila.

On je naglasio da će o tome „oprezno, vrlo oprezno da se odlučuje, to je sigurno „.

Doktor Kon je istakao da smo u petoj nedelji zaraze, da sada ulazimo u šestu takođe sa  većom brojkom novozaraženih.

„Početak pete nedelje bio je sa 305 novozaraženih u 24 časa. Sam početak ove šeste nedelje je, sa 275 pozitivnih, nešto niži. Važno je da to ostane tako. Iskreno se nadam da će se već krajem šeste nedelje brojka spustiti. Kada se u dve nedelje jasno bude videlo da broj pada, da nema dileme, to znači da virus gubi svoju snagu prenošenja. Do tada treba situaciju da smatramo ozbiljnom i da se tako ponašamo“, naveo je Kon.

Kako je istakao, posebna osetljivost je u domovima za negu starih.

„I najmanji simptomi, pogotovo kod onih koji su zaposleni u tim domovima, znači da moraju odmah da se sklanjaju. Tek kada dva testa pokažu da su negativni na novi virus, oni mogu da se vrate na posao“, upozorio je Kon.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter