Foto:printscreen/facebook/maria alimpic

Loznički parlament izglasao je prostorni plan Loznice, a prema informacijama aktivista, 41 odbornik je glasao za taj predlog od njih 59.

Građani koji se nalaze ispred lokalne skupštine burno su negodovali izglasavanje plana, a pojedini su uzvikivali da se radi o „izdaji“.

Odbornici Grupe „Smelo“ naveli su da je njih 4 bilo protiv, kao i dvoje odbornika Srpske radikalne stranke (SRS).

Sednica je nastavljena po drugim tačkama, nakon izglasavanja plana, a nekoliko okupljenih je ostalo ispred Skupštine grada Loznice do samog kraja sednice.

Aktivistkinja iz Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Marija Alimpić, izjavila je portal Nova.rs da je u trenutku kada su odbornici izlazili iz lokalnog parlamenta nalazio kordon policije na ulazu.

„Sačekao ih je krodon policije da ih ‘zaštiti’ od nas desetoro. Zgađeni smo takvim postupkom jer ih niko nije napao. Takvo ponašanje je bedno, jadno i sramno“, kaže za naš portal Alimpić.

Dodaje da nije bilo fizičkih incidenata, ali da je bilo vređanja.

„Predsednica Skupštine grada, Milena Manojlović Knežević, koja je sina zaposlila u kompaniji Rio Tinto i donosi odluke u korist toga je ljude u pešačkoj zoni vređala i psovala. Ja sam je pitala zašto je zaposlila dete u toj firmi, a ona mi je rekla šta ti znaš i ja sam majka troje dece. Treba da ih bude sramota, ali oni za sramotu ne znaju“, kaže Alimpić.

Ona ističe da se većina okupljanih razišlo pre nego što su lokalni odbornici izašli.

„Sedeli su unutra i čekali da se raziđu ljudi, to je dokaz da ih je bio strah“, ocenjuje naša sagovornica.

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, rekao je pre samog glasanja da projekat „Rio Tinto“ ne treba da bude mesto na kojem će se voditi političke borbe, niti gde će se prikupljati politički poeni.

Prema rečima reportera N1, Petrović je rekao da će država voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i da je nekoliko puta ponovio da je za grad Loznicu poštovanje zakona crvena linija.

Inače, protest ispred lokalne skupštine počeo je jutros oko 9 časova, a na njemu se našli predstavnici ekoloških organizacija, ali i opozicioni političari. Okupljeni građani zatražili su na skupu zaustavljanje projekta kompanije Rio Tinto.

Bonus video – Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare