Foto:printscreen/facebook/maria alimpic

U Loznici se još održava protest građana i ekoloških organizacija, a povodom sednice na kojoj su odbornici u Skupštini grada izglasali prostorni plan, kojim se, prema tvrdnjama aktivista, "prvi put formalno uveo rudnik litijuma u jedan zvanični dokument".

Građani su se okupili nakon poziva više ekolopkih organizacija i pokreta da „kažu šta misle o ovom pokušaju lozničke vlasti da u tišini otvori vrata Rio Tintu“.

Loznički parlament izglasao je prostorni plan Loznice, a prema informacijama aktivista, njih 41 je glasalo za taj predlog od 59 odbornika. Iako u prenosu uživo nisu čuli da je bilo onih koji su glasali protiv, odbornici Grupe „Smelo“ naveli su da je njih 4 bilo protiv, kao i dvoje odbornika Srpske radikalne stranke (SRS).

Sednica je nastavljena po drugim tačkama, nakon izglasavanja plana, a okupljeni su ostali ispred Skupštine grada Loznice kako bi sačekali odbornike.

„Ostajemo dok ne izađu“, rekla je za Nova.rs aktivistkinja iz Ne damo Jadar i Rađevinu Marija Alimpić.

Jedan od govornika je poručio na početku protesta pozvao odbornike loklanog parlamenta odbiju mogućnost izgradnje rudnika jer će ih u suprotnom smatrati partnerima na tom projektu. Poručio je i da će svaki predstavnik lozničkog i nacionalnog parlamenta odgovarati svojom imovinom za svu štetu koja nastane zbog Rio Tinta.

„Neće se skrivati iza budžeta“, poručeno je na početku skupa i dodato da će sve dozvole biti povučene i proglašene ileglanim.

Okupljenima se obratio i muškarac koji je naveo da će lokalni odbornici „nositi sramotu“ kada budu izglasali plan i svoja imena ostaviti na „stubu srama“.

„Ne rudnik, da život“, naveli su okupljeni na protestnom skupu.

Foto:printscreen/facebook/maria alimpic

Pojedini okupljeni na skupu uzvikivali su „Vučiću, lopove“ i „preletači“, a neki lupaju kašikama u šerpe. Sa razglasa su se čule pesme „Tamo daleko“ i „Marš na Drinu“.

Jedan od okupljenih na početku protesta je naveo i da su pisali srpskom patrijarhu Porfiriju i pozvali ga da, kako kaže, stane uz narod.

Foto:printscreen/facebook/maria alimpic

Okupljenima se obratio i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta koji je pozvao okupljene da se ne dele jer, kako kaže, samo zajedno mogu da oteraju Rio Tinto iz Srbije.

„Našu zemlju i decu neće trovati. Čekaćemo ih svuda gde god da se pojave“, rekao je Ćuta i dodao;

„Ovi mogu da izglasaju šta hoće i pozivamo sve ljude da budu spremni i da čitava Srbija bude spremna kada dođe vreme ovde za akciju.“

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograda je istakao kako će rudnik litijuma ostaviti katastrofalne posledice i dodao da je Rio Tinto loš projekat i ideja koja će samo investitoru ostaviti profit. On ističe i da će taj projekat ostaviti ogromne posledice po zdravlje ljudi, ali i sam život.

Uključujemo se uživo iz Loznice sa protesta protiv Rio Tinta

Posted by Ne davimo Beograd on Thursday, July 29, 2021

A na skupu je i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograda koji je naveo da su došli da podržimo građane Loznice i okolnih sela.

„Stojimo solidarno s njima i pružaćemo podršku u svakoj narednoj prilici“, poručio je Veselinović.

Nebojša Zelenović rekao je ranije danas za TV Nova S da je u Loznici kako bi podržao građane tog mesta, napominjući da nije pitanje ko predstavlja koju organizaciju, već da je bitno da se Lozničani međusobno podrže.

„Ja podržavam sva udruženja i ljude koji se ovde bore da se jedan ovaj katastrofalan projekat u lozničkom kraju ne desi. Danas smo ovde da podržimo sve ljude koji će izraziti svoje nezadovoljstvo i sprečiti vlast da izglasaju jedan ovakav katastrofalan prostroni plan“, objasnio je on i dodao:

„Taj plan se donosi mimo procedure. U pitanju je plan najvišeg reda koji se upodobljava se projektima nižeg reda. Čitava proces je potpuno nelogičan. U samom dokumentu čak stoji obrazloženje izrađivača plana koji i sam kaže da je on opasan po životnu sredinu. Time je potpuno staje na liniju Biološkog fakulteta koji je takođe naveo da jedan ovakav projekat ugrožava život.“

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas kompaniju Rio Tinto da odustane od svojih „otrovnih investicija“ u okolini Loznice, jer gradjani Srbije „nisu na prodaju“ i smeniće predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlasti, a tada „neće biti ni rudnika litijuma“.

Inače, jedna aktivistkinja je podnela zahtev da prisustvuje sednici lokalnog parlamenta, ali joj on nije odobren. Ona je došla do ulaza, kada ju je obezbeđenje obavestilo da ne može da prisustvuje sednici.

Posted by Maria Alimpic on Wednesday, July 28, 2021

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram