Novac za odlazak Viktora Putice, dečaka-leptira u Ameriku, gde će primiti najnoviju terapiju je prikupljen. Dečak bi u Ameriku trebalo da ode krajem decembra ili početkom januara. On će tamo primiti terapiju, za koju je prikupljeno 640.000 evra.

Iznos od 640.000 evra potreban je, prema proceni „Kristal bioteka“, koji proizvodi terapiju „Vyjuvek“ za buloznu epidermolizu, retko genetsko oboljenje.

U pitanju je oboljenje zbog kojeg Viktor živi u ranama još od rođenja, jer mu koža puca i na najblaži dodir.

Ova informacija objavljena je na nalogu na društvenoj mreži X koji je dosad služio za prikupljanje novca za Viktorovo lečenje.

PROČITAJTE JOŠ

„Viktor je dobio šansu zahvaljujući vama. Hvala za beskrajnu ljubav, podršku, za deljenje, za poruke, za sve“, navodi se u objavi.

Kako je navedeno, ovaj nalog koristiće za prikupljanje pomoći za lečenje druge dece-leptira.

Podsećamo, Viktorova majka Milena Putica ispričala je nedavno za Nova.rs kako izgleda dan u životu deteta-leptira.

Viktor Putica Foto:Privatna arhiva

„Kvalitet života mog deteta, za čiju bolest nema leka, zavisi od nege. Većina roditelja, u 80 odsto slučajeva, ima probleme i kuburi sa količinom zavoja i pomagala kada je u pitanju Buloznu epidermoliza. Našem Viktoru su rane strašne i mi ga previjamo svaki dan jer ne želimo da dođe do bilo kakve infekcije“, rekla je ona.

Putica je istakla da za Viktora koriti čak tri specijalna zavoja, posle svakog kupanja, a država donira samo 16 mesečno, dok je za njenog sina potrebno 90.

Kako je dodala, uglavnom zavoje kupuje u inostranstvu, jer kod nas četiri lista košta 370 evra.

Putica je rekla da zahvaljujući povoljnijim zavojima iz Amerike, na to mesečno daju 1.000 umesto 5.000 evra svakog meseca.

Viktor Putica Foto:Privatna arhiva

“Viktor mora da nosi i posebnu garderobu, koju država ne donira. U Švajcarskoj recimo deca sa ovom dijagnozom odeću dobijaju od države. Pantalone, majica i rukavice koštaju oko 250 evra, a imamo 10 kompletića koje menja, a sve to je potrošno, kao i svaka garderoba. Država obezbeđuje tubelarne i obične zavoje u dovoljnim količinama, ali specijalne zavoje za decu sa ovom bolešću, moramo da nabavljamo sami“, rekla je ona.

Ona je tada rekla i da najskuplje stvari plaćaju novcem iz fondacije „Budi human“, zahvaljujući humanim ljudima koji pomažu.

BONUS VIDEO Viktor Putica je dete leptir: Potrebna mu je pomoć za lečenje u Americi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar