Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije skraćenjem časova i okupljanjima u više od 15 gradova danas izražavaju protest zbog lošeg materijalnog i društvenog stanja svih zaposlenih u prosveti, saopštio je taj sindikat.

U saopštenju je navedeno da vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, stručni saradnici, tetkice, domari, administrativni radnici, sekretari škola „poručuju da se o stubu društva – obrazovanju dece, vodi dezorijentisana i deklarativna politika“.

Navedeno je i da će se o položaju zaposlenih govoriti na trgovima, ispred školskih uprava, u bibliotekama u Užicu, Vranju, Pančevu, Kragujevcu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Ivanjici, Čačku, Somboru, Kraljevu, Nišu, Boru, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i drugim mestima.

„Čekajući novog ministra, u slaboj nadi da će sledeća Vlada Srbije razumeti šta tražimo, javnost obaveštavamo da vodimo borbu za svako dete“, saopštila je USPRS.

Ističu da „Srbiju vide kao zemlju znanja“ i da su „ponosni što mogu da daju doprinos njenom rastu i razvoju“, ali da je za to neophodno veće izdvajanje za prosvetu u narednom budžetu i više poverenja u prosvetne radnike.

Podsetimo, školska godina je počela danas neposrednom nastavom, uz intoniranje himne.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić je ranije izjavio da je u tom gradu školska godina u 43 škole počela jednodnevnim štrajkom, zbog čega drže časove skraćene na 30 minuta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare