Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Intoniranjem srpske himne danas je u celoj Srbiji počela nova školska godina.

Ministar prosvete Branko Ružić posetio je danas OŠ „Vuk Karadžić“ u Beogradu, gde je prisustvovao početku školske godine.

Ružić je prvo poželeo uspešno polugodište osnovcima.

„Značajno je da od najmlađih dana poštujemo simbole nase države, grb, zastavu i himnu i na taj način poštujemo ono što jesmo“, rekao je ministar i dodao da je važno što je Tim za škole doneo odluku da školska godina počne po neposrednom modelu.

Ružić je dodao da će Tim za škole u kontinuitetu nastaviti da radi i da će preispitivati  preporuke. 

„Ono što je takođe važno je da ćemo afirmisati dijalog sa sindikatima. Ulaganje u sve nivoe obrazovanja pokazuje rast i poslednjih deset godina i taj put ćemo nastaviti“, dodao je ministar prosvete.

Na pitanje da li Ima razloga za nezadovoljstvo kod prosvetara, Ružić je rekao da su „razgovarali o kolektivnom ugovoru, povećanju zarada“.

„Sa januarskom platom biće veća nego prošle godine“, rekao je.

Inače, u prvi razred krenuće 5.000 đaka, dok će u osnovnim i srednjim školama biti oko 740.000 učenika. Prvo polugodište za đake u centralnoj Srbiji biće završeno u petak, 30. januara ove godine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U uslovima pandemije koronavirusa, nastava će se odvijati neposredno.

U školama ni đaci ni nastavnici neće biti u obavezi da nose maske, a Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, prema preporukama Tima za škole, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite, a posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti korišćenje zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a pre realizacije ekskurzije, škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

***
BONUS VIDEO – Deca migranti kreću u školu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare