U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 3.257 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 15 osoba.

Testirano je 15.000 osoba.

Na respiratorima je 157 pacijenata.

***

U Srbiji je u toku jučerašnjeg dana registrovano 2.956 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 14 osoba.

Broj tesitranih iznosio  je 12.054.

Na respiratorima su bila 153 pacijenta.

***

Na punktovima za imunizaciju protiv koronavirusa kragujevačkog Doma zdravlja danas je pozvano 720 osoba da se vakciniše cepivom AstraZeneka, u sredu se nastavlja vakcinacija Fajzer cepivom a u petak Sputnjik V vakcinom.

***

Povezane vesti:

Danima je najviše novoobolelih od kovida u Beogradu. Sve je više i prvih pregleda u kovid ambulantama i onih na bolničkom lečenju. Porast broja pacijenata beleži i kovid bolnica u Batajnici.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže za RTS da je situacija veoma teška i da je zdravstveni sistem prenapregnut.

U bolnici u Batajnici trenutno je 470 bolesnika, što je porast od 10 do 22 odsto.

***

Svi korisnici domova za stare koji su vakcinisani moći će da primaju posete, ali je neophodno da u ustanovi minimum 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom.

***

Koronavirus i ozbiljne posledice obično smo povezivali sa plućima, ali to nije jedini organ koji može pretrpeti oštečenja. Profesor Zoran Radovanović ukazuje da korona oštećuje krvne sudove u celom organizmu, pa time može oštetiti i mozak.

“To je sistemska bolest, kovid ne napada samo pluća. To nije infekcija koja se ograničava na taj jedan organ. To je infekcija koja oštećuje krvne sudove u celom organizmu. Kada se unutrašnji zid krvnih udova ošteti, onda se stvaraju ugrušci. To su trombovi koji krenu i posle nastaju ambolije. Nogu moraju da odseku zato što dođe do prestanka dotoka krvi u tom ekstremitetu. Istovremeno, često se dešava da u mozgu dođe do oštećenja. Mali krvni sudovi se začepe i onda, to je kao mnogo malih šlogova”, objasnio je Radovanović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare