Foto: Arhiva

Koronavirus i ozbiljne posledice obično smo povezivali sa plućima, ali to nije jedini organ koji može pretrpeti oštečenja. Profesor Zoran Radovanović ukazuje da korona oštećuje krvne sudove u celom organizmu, pa time može oštetiti i mozak.

„To je sistemska bolest, kovid ne napada samo pluća. To nije infekcija koja se ograničava na taj jedan organ. To je infekcija koja oštećuje krvne sudove u celom organizmu. Kada se unutrašnji zid krvnih udova ošteti, onda se stvaraju ugrušci. To su trombovi koji krenu i posle nastaju ambolije. Nogu moraju da odseku zato što dođe do prestanka dotoka krvi u tom ekstremitetu. Istovremeno, često se dešava da u mozgu dođe do oštećenja. Mali krvni sudovi se začepe i onda, to je kao mnogo malih šlogova“, objašnjava iskusni epidemiolog u izjavi za Nova.rs.

Radovanović napominje da nedostatak kiseonika, a to je upravo ono što radi korona, može uzrokovati oštećenje mozga, a posledice mogu da budu sporije reagovanje, konfuzija, kao i problemi sa pamćenjem. Naš sagovornik dodaje da se upravo zbog problema sa zgušavanjem krvi primenjuje odgovarajuća antikoagulantska terapija.

Radovanović podseća i na studiju koja nagoveštava da korona može uticati i na koeficijent inteligencije.

„Postoji i studija, koja možda nije metodološki sjajno odrađena, ali pokazalo se da je kod jedne grupe britaaca koeficijent niži od očekivanog. Upoređivani su sa svojim parnjacima istog uzrasta, pola, obrazovnog nivoa i mimo očekivanja oni su prošli lošije na tim testovima. To je opet očekivano i ima logičnog opravdanja – ako dolazi do oštećenja krvnih sudova, pa i u mozgu, onda se prave te emboleje i dolazi do nedostatka kiseonika i izumiranja tkiva. Postoji takozvani plasticizam mozga, kod mladih može da se obnovi delimično ili potpuno, ali kod starijih to ide mnogo teže“, objašnjava Radovanović.

Naš sagovornik dodaje da pacijnti nakon skidanja sa aparata za veštačku ventilaciju mogu da budu konfuzni.

„Dešava se da ne znaju gde se nalaze i treba im vremna da dođu sebi. Ako prežive, a mnogi ne prežive mehaničku ventilaciju“, navodi Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare