Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Izbori su važni za sve, pre svega za političare koji se u izbornoj trci bore za vlast. Važni su i za građane jer jer od tog dana uvek očekuju više nego što će dobiti. Izbori su drugačiji dan i za novinare, ne u smislu da će nešto dobiti već da će tog dana, raditi od jutra do sutra, kako bi javnost informisali o izbornom procesu, izlaznosti, atmosferi a najvažnije o rezultatima izbora. Baš kada je trebalo da saznaju rezultate i prve informacije pošalju svojim redakcijama, nisu više bili potrebni, poželjni ili u najmanju ruku suvišni na mestu koje im je dodeljeno za rad, a to je kancelarija predsednika opštine.

Kako svedoči većina novinara , jučerašnje iskustvo rada praćenja izbora u Kosjeriću je nezapamćeno i sramotno. Oni su juče uglavnom smetali ljudima koji su bili u izbornom procesu. Svako novinarsko pitanje, članovima opštinske izborne komisije je izazivalo neprijatan izraz lica, iako su se pitanja odnosila na izbore. Ne daj bože da su tražili čašu vode ili nešto slično. U trenutku kada su novinarskim ekipama bili najpotrebniji pristojni uslovi za rad, nakon zatvaranja birališta,naložeo im je da napuste kancelariju sa obrazloženjem da je ona potrebna predsedniku. Rečeno im je mogu da se premeste u prostorije izbornog mesta u prizemlju.

Svi pakuju opremu, spuštaju se u novi prostor, ko je bio brži dokopao se jedne od dve utičnice za struju. U redu, svi bi trebalo da imaju napunjene i ispravne baterije na svojim laptopovima ali dešava se da ne bude tako. Verujući da će predsednik opštine, prvi na listi SNS u Kosjeriću, kada izađe iz svoje kancelarije sa svojim naprednjačkim kolegama, dati izjavu novinarima, ne biva. Izjave su ispred izbornog štaba gde novinari odlaze I čekanju da se obave svi telefonski razgovori, da svi prisutni u štabu uredno stave maske da se tobož vidi odgovornost i poštovanje drugog. Tek tada dolaze na red mediji, desetine novinarskih ekipa koji su taj dan došli na radni zadatak u Kosjerić.

Foto:Privatna arhiva

Razočaranje novinara, među kojima su bili dopisnici svih medijskih kuća u Srbiji sa nacionalnom frekvencijom, jeste da su rezultati objavljeni pre na tim medijima nego što su dopisnicima i saopšteni u Kosjeriću. Čemu trud, čekanje ako je centrala jedne stranke najbrži medijski servis.

Iako su prvi preliminarni rezultati Opštinske izborne komisije bili najavljeni za 20:30-21:00, koji su za medije u tim okolnostima najrelevantniji, predsednica tog tela novinarima se obratila tek oko 23 časa, onima koji su još uvek strpljivo čekali.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ono što je takođe bilo neuobičajeno juče, jeste da novinarima, kamermanima i fotoreporterima nije bio dozvoljeno da uđu na biračko mesto u Domu kulture, koji se nalazi preko puta opštine. U trenutku zatvaranja biračkih mesta,ključ je stavljen u bravu u 20h a kamermanima i fotoreporterima nije bilo dozvoljeno da uđu u prostoriju i kao što je to uobičajeno, snime otvaranje kutija i brojanje glasova, kako bi imali pokrivalice i ilustrativne fotografije. U biračkom mestu u zgradi opštine nije bilo tako, ali kolege su, u želji da ne stvaraju gužvu i jedni druge ne ometaju, odlučili da se rasporede I na drugo biračko mesto.

Povezane vesti;

Ubedljiva pobeda koalicije SNS-SPS u Kosjeriću i prvi rezultati koji su u njihovom izbornom štabu to i posvedočili, promenila je atmosferu. Bahato i bezobzirno, bez uvažavanja novinara i njihovog rada što u predizbornoj kampanji nije bio slučaj. Tada su svi dobrodošli, važno je bilo da javnost čuje njihova predizborna obećanja, da se birači putem medija ubede za koga da glasaju, a kada glasaju, maske padaju.

Jučerašnje iskustvo u Kosjeriću je nova lekcija za novinare. Pored opreme i mobilnog interneta, sendviča i vode, ubuduće da za svaki slučaj ponesu i agregat, ako im se potroši baterija na nekom od uređaja. Uvek treba biti spreman za rad pod vedrim nebom jer oni koji to juče nisu bili, pali su na ispitu tehničke spremnosti. Što se uvažavanja tiče, na to su se valjda svi već navikli.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar