Foto:Vesna Lalić/Nova.rs: TANJUG/ RADE PRELIĆ; Nemanja Jovanovvić/Nova.rs

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su danas premijerku Anu Brnabić i vladu Srbije da se suzdrže od svih oblika „zastrašivanja i pritisaka“ na radnike „Pošte Srbije“ i da se posvete dijalogu i konstruktivnom rešavanju problema.

Udruženi sindikati Srije „Sloga“ pozvali su danas premijerku Anu Brnabić i vladu Srbije da se suzdrže od svih oblika „zastrašivanja i pritisaka“ na radnike „Pošte Srbije“ i da se posvete dijalogu i konstruktivnom rešavanju problema.

„Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’ najoštrije osuđuju pretnje upućene radnicima ‘Pošta Srbije’ koji su u obustavi rada zbog navodnog ‘nacionalnog problema bezbednosti’ ukoliko ne prekinu štrajk do određenog roka“, stoji u saopštenju.

Navodi se da takve akcije predstavljaju očigledan pokušaj zastrašivanja i gušenja osnovnih prava radnika na slobodno izražavanje i udruživanje.

„Obustava rada poštara, koja traje već nedeljama, kulminirala je danas protestom ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu. Uprkos legitimnim zahtevima za poboljšanje uslova rada, radnici su sada suočeni i sa pretnjama koje su ne samo neprihvatljive već i potencijalno nezakonite“, ocenili su udruženi sindikati „Sloga“.

Dodali su da je takav pritisak na radnike alarmantan pokazatelj stanja u kojem se nalazi demokratija u Srbiji, kao i da „upotreba državnih organa za zastrašivanje radnika koji mirno izražavaju svoje nezadovoljstvo predstavlja opasan presedan koji može imati dalekosežne posledice na demokratiju u Srbiji“.

***