Zastava oružje / Foto: Predrag Petrović

Najmanje 300 radnika "Zastava oružja" biće pozvano da se vrati u fabriku i od utorka, 21. aprila, nastavi sa proizvodnjom, kažu u Samostalnom sindikatu te fabrike. U sindikatu navdoe da na posao neće biti pozivani oni radnici koji imaju hronične bolesti, kao ni roditelji dece mlađe od 12 godina.

Zbog epidemije koronavirusa, oružari iz Kragujevca su na plaćenom odsustvu od 23. marta, s tim da je jedan manji broj radnika ostao u proizvodnji da završi u roku ugovorene obaveze.

U Samostalnom sindikatu fabrike navode da je odluku o početku rada u jednoj smeni od utorka 21. aprila doneo krizni štab fabrike.

Obrazloženje poslovodstva je da ima posla i da moraju da se ispunjavaju ranije zaključeni ugovori.

Predsednik Samostalnog sindikat fabrike Dragan Ilić je rekao agenciji Beta da ne zna koji je tačan broj radnika, ali procenjuje da će na posao od utorka biti pozvano najmanje 300.

#related-news_1

U sindikatu smatraju da je plaćeno odsustvo trebalo produžiti bar do 27. aprila i naveo primere drugih fabrika namenske industrije koje ne rade do 2. maja.

Ilić je naveo da svakako ima osnova da se nastavi sa radom zbog ugovornih obaveza, a i radnici žele da se vrate na posao jer su dugo na plaćenom odsustvu.

S druge strane, kaže, i dalje postoji visok rizik po zdravlje zaposlenih na radnom mestu.

„Smatramo da u ovoj fazi epidemije korona virusa i dalje postoji rizik od širenja zaraze. Radnici su ugroženi naročito sada kada budu vraćeni na posao, jer nećemo znati ko ulazi u fabriku, odnosno da li je možda neko zaražen. Nema pouzdane kontrole niti podrške nadležnih javnih ustanova u tom smislu. Jasno je da fabrika ne može sama da vrši testiranje“, rekao je Ilić.

On je naveo da mu je poznato da postoji samo jedan uređaj u fabrici za merenje temperature zaposlenima.

„Prema nekim našim saznanjima, ima radnika koji su zaraženi koronavirusom. Nije u pitanju njihov broj, jer je dovoljno i da je samo jedan pozitivan na kovid-19, pa da postoji rizik“, rekao je Ilić.

On je naveo da su na poslednjem sastanku kriznog štaba fabrike bili i lekari iz Instituta za javno zdravlje koji su predočili da su radnici u fabrikama u četvrtoj kategoriji rizika.