Zastava oružje / Foto: Predrag Petrović

Detaljnom istragom utvrđeno je da je Kragujevčanka zaposlena u fabrici "Zastava oružje", a kod koje je potvrđen koronavirus, bila u posrednom i neposrednom kontaktu sa 28 osoba, rekao je za portal Nova.rs Zoran Šušić iz menadžmenta te fabrike.

On je izjavio da je Krizni štab fabrike odmah zasedao i da su svi ljudi sa kojima je inficirana žena bila u kontaktu stavljeni pod nadzor.

Šušić je potvrdio da je njihova zaposlena samoinicijativno tražila testiranje na virus i da je posle prvog negativnog nalaza prisustvo virusa utvrđeno tek iz trećeg pokušaja.

Sreća u nesreći jeste da je pogon Galvanizacije u kom radi inficirana Kragujevčanka dislociran od dela fabrike u
kom radi najveći broj zaposlenih, kaže naš sagovornik.

„Pogon Galvanizacije ne radi od 13. marta, a kod naše radnice je virus zvanično potvrđen 12 dana kasnije, odnosno 25. marta. Mi smo u fabrici preduzeli sve zaštitne mere prema nalogu Vlade Srbije, svakodnevno se posle završetka posla svi objekti dezinfikuju natrijum hipohloritom, ručnim i mašinskim prskalicama. Dezinfikovali smo objekte i u danima kada je zaražena radnica dolazila na posao“, kaže Zoran Šušić.

Proizvodnja u Zastava oružju nije u potpunosti obustavljena, već je urađena reorganizacija posla, kako bi se završile ugovorene obaveze prema kupcima, kažu u fabrici.

„Mi imamo obaveze prema našim kupcima i trenutno radimo na završetku ugovorenih poslova. Moramo i u ovom trenutku da budemo odgovorni i zaradimo naše plate. Uz našu primarnu proizvodnju, počeli smo da šijemo i maske za naše radnike, ali i za sve druge kojima su potrebne“, kaže Šušić.

On dodaje i da su svi radnici propisno zaštićeni, imaju rukavice i zaštitne i radne, nose maske, a prostor se svakodnevno dekontaminira.

„Naša služba koja radi na održavanju proizvodnih pogona i svih drugih prostorija nosi propisna zaštitna odela i skafandere, a Krizni štab svakodnevno zaseda i na dnevnom nivou donosi odluke o organizovanju proizvodnje“, objašnjava Zoran Šušić.

U fabrici je, prema njegovim rečima, na poslovima proizvodnje i održavanja trenutno angažovano oko 200 radnika.

Zoran Šušić je za portal Nova.rs izjavio da je radnica kod koje je potvrđen virus Covid 19 inficirana eksterno, odnosno da virus nije dobila u fabrici.

U Kragujevcu se nezvanično priča da je zaražena radnica Zastava oružja virus dobila na jednoj proslavi rođendana koja je bila u Čačku.