higijena u vrtićima
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Vlada Srbije nije dostavila vrtićima dodatnu zaštitnu opremu koju je obećala, pa se u većini predškolskih ustanova maske, rukavice i dezinfekciona sredstva nabavljaju zahvaljući budžetima lokalnih samouprava", kaže za Nova.rs predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović.

Prema njenim rečima, u problemu su one siromašnije opštine, koje nemaju mogućnosti da to obezbede. Upozorava i da je odluka o otvaranju vrtića od 11. maja bila ishitrena.

„Kolege u pojedinim opštinama kažu da su dobili po jednu masku koju moraju da peru i to je sve“, ističe Jovanović i kao posebno problematične ističe vrtiće u istočnoj Srbiji – poput Bora i Zaječara.

Ona ističe da je za pojedine opštine nabavka dodatne zaštitne opreme nešto što ne mogu finansijski da isprate.

„Osim beskontaktnih toplomera i vizira tamo ništa drugo nisu dobili, iako su Vlada i Krizni štab obećali svu dodatnu zaštitu – maske, rukavice i sredstava za dezinfekciju“, objašnjava Jovanović i podseća da je trebalo da bude otvoreno pet distributivnih centata u različitim delovima Srbije.

„Neke kolege su me zvale da pitaju gde su ti distributivni centri“, Kazala je Jovanović.

Kao problem ističe i to što mere popuštaju brže nego što kapaciteti vrtića mogu da isprate.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mere popuštaju veoma brzo. Zaposlene zabrinjava i to što sve više dece stiže u vrtiće, a inspekcije koje dolaze se strogo pridržavaju onih mera koje su propisane na samom početku“, upozorava Jovanović.

Ona podseća na slučajeve iz Pirota i Vlsotinca, gde su u vrtićima zaražene vaspitačica i servirka i staje u odbranu svojih kolega, za koje tvrdi da su ispoštovali sve procedure.

„Prerano je došlo do otvaranja vrtića“, zaključuje naša sagovornica.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare